Sluiten

Chat
026-3576123
Liever bellen?
Sfeervolle locatie in mooie omgeving
Meer dan 550.000 bezoekers per jaar
Horeca met EKO-keurmerk

Zoek groepsaanbod

Bekijk en verfijn

Kennismaken met het verleden

Een dag Openluchtmuseum is een kennismaking met het leven, de sfeer en de omstandigheden van vroeger. Om daar zoveel mogelijk uit te halen zijn er voor het basis- speciaal- en voortgezet onderwijs schoolprojecten ontwikkeld, die leerlingen laten kennismaken met het verleden. Door te kijken, maar vooral door zelf mee te doen wordt vroeger een belevenis. Hoe was het om zomers mee te helpen op het land. Of om vanuit een ver land naar Nederland te komen waar niets aan thuis deed denken?

Informatie aanvragen Bekijk de foto's
Maatwerk met Mariëndael

Maatwerk met Mariëndael

Het leukste en meest leerzame dagje uit is goed bereikbaar voor moeilijk lerende kinderen of kinderen met een lichamelijke of meervoudige...

Lees verder
Techniek Toernooi

Techniek Toernooi

Ruim 700 basisschoolkinderen deden voor de zevende keer in het Openluchtmuseum met hun technische uitvinding mee aan de spannende landelijke finale...

Lees verder

Gedachtegoed Schoolprojecten

Bij het ontwikkelen van schoolprojecten voor het basis- en voortgezet onderwijs hanteren de educatoren van het Openluchtmuseum, Gitta Paans en Olaf Peters vier uitgangspunten:

  • Leuk en uitdagend: door leerlingen dingen zelf uit te laten proberen wordt leren leuk.
  • Praktisch bezig zijn: leren door te doen De educatieve projecten sluiten aan bij de kerndoelen van het onderwijs.
  • Unieke ervaring: de projecten zijn een aanvulling op schoolprogramma's, zoals buitenschools leren.
  • Aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen: de projecten in het museum gaan vaak over elementaire zaken zoals wonen, eten en werken. Elk educatief project is afgestemd op het niveau van de specifieke leeftijdsgroep.    

Totstandkoming aanbod Speciaal Onderwijs

Het museum heeft samen met De Onderwijsspecialisten een serie schoolprojecten voor leerlingen uit het speciaal onderwijs ontwikkeld. De duur van de activiteiten is zodanig aangepast dat de leerlingen rustig en in hun eigen tempo kunnen ervaren hoe het is om op het land te werken of brood te bakken. Ook aan leerlingen in een rolstoel is gedacht. Zij kunnen aan elke activiteit deelnemen. Met een introductiefilm ter voorbereiding in de klas, speciale begeleiding in het museumpark en extra communicatiemiddelen kunnen leerlingen goed voorbereid beginnen aan de projecten.

>> Lees het nieuwsbericht: Samenwerking onderwijs en museum levert maatwerk voor speciaal onderwijs op 

De Arnhemse musea presenteren het Museummenu

Openluchtmuseum onderdeel museum menu arnhemAlle leerlingen van het Arnhemse basisonderwijs kunnen in de loop van hun hele schoolcarrière kennismaken met de musea in- en om hun eigen stad. Elk museum biedt een bijzondere leeromgeving. Een museumbezoek met de klas wordt vooral leuk en leerzaam als de verwondering het wint van het voorspelbare. Daar gaan we voor!

>> Lees meer over het museummenu

Meer informatie

Neem contact op via het contactformulier.
Of vraag meer informatie aan.
026 - 3576123
(Maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur)