09/01/15

Zondag 11 januari | Lezing: De magie van de Piste

Van idee tot show. Een regisseur vertelt
(door Marc Boon, regisseur. Zondag 11 januari 14:00 en 15:00 uur)

De samenstelling van een circusgroep wordt anno 2015 niet langer bepaald door louter de bloedband, maar speelt ook in op wat het publiek wenst. En vaak spreekt daarnaast ook de overheid nog eens mee in wat kan of niet mag. Kortom, klassiek circus bestaat nog steeds, maar de inhoud en de verpakking is voortdurend onderhevig aan boeiende uitdagingen van buitenaf.

Grote circussen zetten daarom een duidelijke artistieke lijn uit en trachten elk seizoen zichzelf opnieuw (her)uit te vinden met een steeds wisselende compagnie van internationale topacts. Hoe breng je die keer op keer tot een samenhangend programma dat als een betoverende trein doorheen de piste davert en die een perfect antwoord vormt op ‘Komt dat zien, komt dat zien, in het circus gaan wonderen schuil !’ ?

Marc Boon is een Belgisch regisseur die zijn artistieke sporen ondertussen tot ver buiten zijn landsgrenzen heeft nagelaten : van theater, musical, opera, openluchtvoorstellingen en televisie… tot zelfs in de magische cirkel van het circus. De voorbije seizoenen regisseerde hij voor het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz de tourneevoorstellingen ‘Celebrations’, ‘Viva Nino’ en ‘Miracles’. Ook in 2015 tekent hij voor die opdracht in het nieuwe programma ‘Wow – World of Wonders’. Daarnaast is hij ook al 10 jaar lang uitvoerend producent van ‘Sint in de Piste’, het grootste Vlaamse circusevenement dat jaarlijks klassiek erfgoed in perfecte harmonie succesvol samenbrengt.

Tijdens deze uiteenzetting vertelt hij hoe een circusvoorstelling artistiek tot stand komt : van het samenbrengen van de groep tot het neerdalen van de magische betovering.