17/06/13

Zomersproeten in het Openluchtmuseum

In het langste weekend van het jaar strooit het Openluchtmuseum met 'Zomersproeten', een evenement met allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Dit jaar staat het museum in het teken van seizoenen en het dagelijks leven. De zomer wordt gevierd en de geschiedenis ontmoet het heden in verhalen, demonstraties, activiteiten, muziek en theater.

Er wordt een iconisch zandkasteel gebouwd en de Betuwse boerin bereidt gerechten die smaken naar de zomers van vroeger. Ondertussen onthullen de ‘Hartendames’ hun geheimen van de liefde en het leven…met zomerkoninkjes! De zaterdag gaat ten slotte over in een zwoele Arnhemse midzomeravond, met het festival AMZAF dat zindert en bruist van jong cultureel toptalent.

Het entreepaviljoen brengt de bezoeker in zomerse sferen met een complete kampeeruitrusting uit de museumcollectie. De uitrusting was van de familie van Dam uit Den Haag en dateert uit 1936. Zij schaften de spullen aan voor een achtdaagse fietstocht naar Epe op de Veluwe. Voor velen een bron van herinneringen.

Zandkasteel
Op het grote plein verrijst een indrukwekkend zandkasteel, want wat is er meer zomers dan dat? Via facebook is gekozen welk iconisch gebouw tijdelijk aan de museumcollectie wordt toegevoegd. Wordt het de Bossche St. Jan, een Drents hunebed of toch paleis Soestdijk? Het gebouw dat de meeste stemmen heeft gekregen wordt in het museum op schaal uit zand nagebouwd door zandkunstenaars Lars Borst en Arianne van Rosmalen. Kinderen leven zich uit op zandbouwsels volgens eigen fantasie.

Weerspreuken, kruiden en bijgeloof
Weerkundigen van Meteoconsult vertellen over weerspreuken. Hoe belangrijk waren ze en wie maakte er gebruik van? Ook vertellen we over geneeskrachtige kruiden en (midzomers-) bijgeloof. En in hoeverre kon je er eigenlijk op vertrouwen?

AMZAF | Arnhems midzomeravond festival
Op zaterdag 22 juni loopt de zomerdag over in een muzikale midzomeravond. Na vijven is het park nemen de jonge talenten van AMZAF Arnhems midzomeravond festival het museumpark over. Jong toptalent (van 8 tot begin 30jr) verrast met unieke performances op buitengewone locaties. Rappen in de remise, poëzie in de tram, dansen bij de watermolen en klassieke harp in een oude boerderij, dat is AMZAF! Met optredens van o.a. Maame Joses, Lieve Bertha, Afro Bros, Démira Jansen en Justen Beer. Bezoekers van het Openluchtmuseum zijn van harte welkom om te blijven en te genieten van AMZAF. Kijk op www.amzaf.nl voor het programma. Dus, pak je picknickmand in, of geniet van lekkere - biologische - snacks in het museumpark tussen 5 en 7 en laat de dag overgaan in een onvergetelijke culturele m midzomeravond.

Vier de zomer!