Zomeravond in de Kruidentuin

Kruidentuin uit 1927
De museale kruidentuin werd aangelegd in 1927. De monumentale oude mispel is nog ouder, die stond al in de moestuin van Landgoed de Waterberg, toen daar in 1912 het museum werd gevestigd. De geneeskruiden zijn per kwaal gerangschikt, maar waarop is hun vermeende werking eigenlijkgebaseerd? Ook vertellen we intrigerende verhalen over o.a. de heksenplanten in de legendenplanten-tuin en laten zien welke planten werden en worden gebruikt als verfstof of keukenkruid. Tenslotte leiden u door het kloostertuintje, dat is ingericht aan de hand van een gedicht uit 840 van abt Walafried van het klooster Reichenau, het oudste tuingedicht uit de West-Europese cultuur.

Oude gewassen
Huttentut, hop, cichorei en wede; allemaal gewassen die ooit in ons land werden verbouwd. Werden ze geteeld door keuterboeren of de Groningse herenboer. Waarom was spurrieboter zo gewild? En is er nog toekomst voor oude cultuurgewassen in ons land?

Kwekerij
In de kwekerij groeien de planten en fruitbomen die ook de tuinen van de historische huizen en boerderijen sieren. Hier wordt gezaaid, gestekt, afgelegd, geënt en aangeaard. Kom zelf genieten, leren en bewonderen.

Wanneer
Dinsdagavond 2, 9, 16, 23 en 30 juli en op 6 en 13 augustus 2014. Aanvang: 19.00 uur, duur, ca 1,5 uur. Kosten: € volgt p.p. incl. parkeren en een kopje koffie. Reserveren is niet noodzakelijk. Deelname met vrienden/museumkaart is gratis.