12/08/16

When Abstract Meets History

Onlangs zijn er nieuwe toiletgebouwen in het museumpark neergezet. Ze hebben een bijzonder strak uiterlijk en een geheel eigen architectuur. Het thema van deze gebouwen is ‘When Abstract Meets History’ (Als Abstractie Geschiedenis Ontmoet).

De vormentaal van deze twee nieuwe toiletgebouwen steekt nadrukkelijk af tegen het historische erfgoed. Deze keuze is door het ontwerpteam bewust gemaakt om te zorgen dat helder is dat het hier ‘dienstgebouwen’ betreft en geen monumentaal erfgoed. De twee uitgeholde metselwerk volumes manifesteren zich als abstracte beelden in een beeldentuin. Beiden gaan de interactie met het omringende landschap aan, terwijl ze met hun vorm verwijzen naar het archetype van ‘het huis’. Het metselwerk, hout en glas zijn ‘museumeigen’ materialen, die door de wijze van detaillering aan de toiletgebouwen hun abstractie verlenen. De neutrale zwartgrijze kleur van het metselwerk en het hout laat de gebouwen opgaan in de donkere bosachtige omgeving en zet zich tegelijk af tegen de historische vaak terrakleurige pandjes. Ook door de strakke lijnen maken ze een contrast met het gebouwde erfgoed.

Toiletgebouw bij Budel
Langgerekt, als de naastgelegen tuinmuur en voorzien van een glasdak zoals de kassen aan de overzijde van het zandpad. Lange wandvorm, als neutrale achterwand van de landschappelijke vijverpartij met bosrand. De uitholling in het langgerekte volume richt zich op de vijver. Zo ontstaat de dialoog met het landschap.

Toiletgebouw bij Molukse Barak
Qua vormentaal ‘familie’ van het toiletgebouw bij Budel, maar minder langgerekt, omdat dat op deze plek het zicht zou ontnemen op de Molukse Barak of op Boerderij Varik. Dit toiletgebouw ligt op de scheiding tussen twee landschappen, namelijk die van Noord Brabant (Lage Mierde) en die van de Betuwe (Tielerwaard-Varik). De Molukse Barak met de kenmerkende hoge dennen en Boerderij Varik met haar fruitbomen. Het nieuwe abstracte toiletgebouw vormt een baken tussen die twee landschappen en is nog eens extra verankerd op zijn plek door de relatie met de watergang voor de Boerderij uit Hoogmade.

Door: Roy van Mechelen M.Arch.
MIJN ARCHITECT