23/10/13

Wevers Openluchtmuseum weven zeilen voor Bataviawerf

Deze zomer is in het weefhuisje uit t‘ Woold’ in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem stof geweven voor het grootbramzeil van de reconstructie van VOC-schip ‘De Batavia’. Het schip is gelegen op de Bataviawerf te Lelystad. Op 17 oktober jl. overhandigden de wevers vijfentachtig meter prachtige hennepstof aan zeilmaker Willem Bosma van de Bataviawerf.

Ouderwets vakmanschap
Net als in de VOC-tijd, wordt de stof met de hand geweven van hennep-garens. Er wordt geweven op originele weefgetouwen van rond 1750. De hennepschering wordt gepapt met stijfsel (aardappelzetmeel) om de draden sterker en de stof stijver te maken, zodat deze makkelijker genaaid kan worden. In de zeilmakerij op de Bataviawerf wordt het grootbramzeil met de in de 17de eeuw gangbare ‘dubbele ronde naad’ met de hand in elkaar genaaid. Puur vakmanschap!

Zeilmaker Willem Bosma: “In nauw overleg met Fred Hocker, director of research van het VASA museum in Zweden hebben we de stof laten testen door zeilhistoricus Louie Bartos uit Ketchikan Alaska. De conclusie luidt dat deze handgeweven hennepstof zeer sterk is en bovendien vergelijkbaar met de stof die gebruikt is voor de bramzeilen van de vroeg 17de-eeuwse Vasa. Werk om trots op te zijn!”

Weefgroep
De wevers zijn vakmensen van Kunstwerkplaats Magenta uit Driebergen (onderdeel van ‘Lievegoed’). Zij maken sinds een aantal jaren handgeweven producten die in de winkel van het Openluchtmuseum worden verkocht.

(Op de eerste foto v.l.n.r. Zeilmaker Willem Bosma en wevers Ellen Pouwels, Maaike Woudstra, Gerke Barnhoorn, Roelof Keizer en Rick Gesthuizen. Foto: Wim de Knegt)