12/01/15

Weekend, Wandelpark

Op 11 januari sloten we de winter in het Openluchtmuseum. Ruim 92.000 bezoekers ontvingen we in die zes mooie weken. We namen afscheid van de herinneringsmachine HollandRama en verwelkomden de vertegenwoordigers van de circusgemeenschap met de mooie tentoonstelling 'Hooggeëerd Publiek, komt dat zien, komt dat zien".

In de aanloop naar het zomerseizoen is het museum nu alleen in het weekend geopend als wandelpark. Op doordeweekse dagen is het museum gesloten. Op zondag 29 maart is de hardloopwedstrijd Rondje Nederland en op 1 april start het zomerseizoen.

U bent van harte welkom!

2015 - Werk in uitvoering
In 2015 start het Openluchtmuseum de voorbereidingen voor de tentoonstelling over de Canon van Nederland in het Entreepaviljoen. De tentoonstellingsruimten en de museale attractie HollandRama waren 11 januari 2015 voor het laatst toegankelijk. Daarna wordt gestart met een ingrijpende verbouwing die ruim baan biedt voor een indrukwekkende expositie die de bezoeker meeneemt op een filmische reis door de tijd. Een reeks gebeurtenissen in het mensenleven, die de Nederlandse geschiedenis weerspiegelt.

Het Openluchtmuseum werkt met het Rijksmuseum aan de visualisatie van de Canon van Nederland in het Arnhemse museum.

Nieuw in 2015
Ook in 2015 legt het Openluchtmuseum nieuwe verbindingen met vensters uit de Canon van Nederland. Bij het boerderijcafé uit Budel is te zien wat de Nederlandse neutraliteit in de 1e Wereldoorlog betekende. Kon ons land zich echt afzijdig houden? De presentatie laat smokkelaars, vluchtelingen en soldaten aan het woord in een Brabants grensdorpje anno 1914-1918.

De werkkamer van een welgestelde Zaanse koopman verraadt zijn banden met de Surinaamse plantage Merveille. Dat zet de museumbezoeker aan het denken, dankt de koopman zijn rijkdom wellicht aan de slavernij?

In de Zeeuwse Kerk staat de Statenbijbel anno 1637 centraal. Gelovig of niet, de bezoeker ontdekt hoe de Statenbijbel zijn stempel op ons leven heeft gedrukt. Ten slotte speurt hij in de Hindelooper kamer naar koloniale waar, aangevoerd werd door de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.