05/08/13

Wederom gouden Green Key voor Nederlands Openluchtmuseum!

Op 26 juli 2013 is de Gouden Green Key voor het Nederlands Openluchtmuseum opnieuw behaald! Sinds 2011 is het Openluchtmuseum de trotse bezitter van de Gouden Green Key, hét internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche die serieus en controleerbaar bezig zijn met de milieuzorg op het bedrijf. Ondertussen werkt het museum aan nieuwe projecten om nog een stapje duurzamer te worden.

Spanningsveld regelgeving en bedrijfsvoering
“Het is weer gelukt! Al waren er nog wel wat opmerkingen over onze bedrijfsvoering,” vertelt milieucoördinator Paul van Kempen van het Openluchtmuseum. “Begin dit jaar heeft het museum het EKO Keurmerk Horeca ontvangen. Dit heeft een bijdrage geleverd aan het opnieuw behalen van de Gouden Green Key. Maar de inspecteur had nog wel opmerkingen over onze eenmalige verpakkingen. Hij vond het wat tegenstrijdig dat EKO producten in eenmalige verpakkingen zitten. Tja, dat vind ik ook, maar zo is het nu eenmaal. Het geeft een beetje aan waar het spanningsveld zit: de eisen waaraan wij moeten voldoen worden steeds aangescherpt en dat is goed. Je wilt het immers steeds beter doen. Aan de andere kant moet het in de bedrijfsvoering wel haalbaar zijn en het is telkens zoeken naar een zeker evenwicht.”

Duurzame plannen
Het Openluchtmuseum heeft nog voldoende duurzame plannen om de gouden Green Key ook bij een volgende keuring te behouden. Zo wordt er nu gewerkt aan een plan om de energievretende halogeenverlichting te vervangen door LED-verlichting. In de gebouwen Hindeloopen, Giethoorn en Marken is dat al gebeurd.

Daarnaast werkt de horeca van het museum onder het EKO Keurmerk Horeca. Dit betekent dat veertig procent biologisch wordt ingekocht. Door het werken met seizoensproducten werken we toe naar de 60%. Volgens medewerkers Alex Grundmann en Tim Harteman heeft dit een goede reden: “Het komt de kwaliteit van de producten ten goede, omdat we werken met producten, zoals groente en vlees die biologisch verkrijgbaar zijn, duurzaam gevangen of met respect verzorgd. Daarnaast stimuleren we leerling-koks om hiermee nieuwe gerechten te bedenken. Een echte school van de ambacht".

Milieuvriendelijke evenementenlocatie
Zoekt u een milieuvriendelijke evenementenlocatie? Dan bent u bij het Openluchtmuseum op de juiste plaats. Als enige museum in Nederland mag het Openluchtmuseum de Gouden Green Key voeren. Neem voor meer informatie contact op met medewerkers van de afdeling Sales en Reserveringen via 026-3576123 of res@openluchtmuseum.nl.