25/03/16

We zijn weer open!

In het Nederlands Openluchtmuseum komt onze geschiedenis in al haar facetten tot leven. Proef het verleden, maak een praatje met ambachtslieden en stap binnen in Nederlandse huiskamers door de eeuwen heen. De collectie is een uniek stukje historie. De molens, huizen, boerderijen en zelfs de zuivelfabriek zijn origineel en stonden ooit ergens in Nederland. Op (Goede) vrijdag 25 maart start het zomerseizoen en tijdens de paasdagen zijn er leuke activiteiten.

Het museum bewaart de verhalen van de mensen die er woonden en werkten. Op de Marker scheepswerf uit 1885 wordt hard gewerkt aan een nieuw pronkstuk; een kubboot. Dit oude scheepstype is al op 17e eeuwse schilderijen te zien. Eerst worden de huidplanken gekromd met vuur en water. Voor- en achtersteven en de spanten worden later bevestigd met scheeps- en kramnagels uit de eigen smederij.

Generaties lang werd deze traditionele bouwwijze van vader op zoon doorgeven. En vandaag de dag sta je met je neus bovenop de geschiedenis… in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Canon van Nederland
Op dit moment wordt in het entreegebouw hard gewerkt aan de voorbereidingen van een spectaculaire tentoonstelling die in de zomer van 2017 wordt geopend. Maar ook in het museumpark komt de Canon tot leven. Al op veertien historische locaties wordt de geschiedenis van het dagelijks leven verbonden met onderwerpen (vensters) die Nederland hebben gemaakt tot het land waarin we nu leven.

Vanaf 25 april zijn maar liefst vier nieuwe canonpresentaties te zien in het museumpark. In bestaande historische gebouwen wordt de geschiedenis op een nieuwe manier belicht. Zo krijgt Karel de Grote via zijn Capitulare de villis een plaats bij de kloostertuin en in het schooltje uit Lhee wordt het verband tussen onderwijs en kinderarbeid duidelijk. In het Groene Kruisgebouw ontmoeten we Willem Drees, de grondlegger van onze verzorgingsstaat en het Rietveld vakantiehuisje belicht De Stijl.

ACTIVITEITEN

Zaaipotjes maken
In de kas in de museumkwekerij maken we zaaipotjes. Het is lente, het land is geploegd en de bonen gezaaid. Zo zorg je ervoor dat je later in het jaar genoeg te eten hebt. Kinderen maken een papieren zaaipotje, vullen dat met aarde en een ‘heilige’ boon die ze thuis kunnen opkweken.

FEEST! In Nederland.

Elk weekend ben je welkom bij het project FEEST! In Nederland. Kinderen en hun ouders maken kennis met de feesten die we in Nederland vieren. Oude en nieuwe feesten, religieuze en andere feesten. We vieren Kerst, Suikerfeest, Pesach, Chinees Nieuwjaar en Divali, maar ook Keti Koti en Bevrijdingsdag. Je versiert een kamer, leert een feestelijke dans en maakt (en proeft) hapjes.