02/05/14

vfonds Hoofdinvesteerder Maand van de Geschiedenis

(PERSBERICHT Maand van de Geschiedenis)
Thema Vriend & Vijand draagt bij aan herinneren, herdenken en vieren

Het vfonds - Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg – verbindt zich voor 2014 als hoofdinvesteerder aan de Maand van de Geschiedenis en de Nacht van de Geschiedenis. De samenwerking werd op vrijdag 2 mei officieel getekend in Hotel de Wereld te Wageningen. Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2014 de Maand van de Geschiedenis. Het Rijksmuseum organiseert op 18 oktober de Nacht van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar Vriend & Vijand.

Vriend & Vijand
Het thema Vriend & Vijand is herkenbaar, doorkruist alle culturen en is van alle tijden. Tijdens de Maand van de Geschiedenis brengen de deelnemende instellingen het thema een maand lang in beweging met tentoonstellingen, kinderactiviteiten, lezingen, rondleidingen en meer. Daarnaast geven diverse media inhoudelijke verdieping aan Vriend & Vijand met onder andere themadossiers, radio- en televisie-uitzendingen. Vriend & Vijand is bijzonder actueel in 2014. Zo herdenken we in september zeventig jaar Operation Market Garden en is het dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Het vfonds investeert in vrede en wil het maatschappelijk debat over vrede en veiligheid op gang brengen en houden. De Maand van de Geschiedenis zal hierin een rol van betekenis spelen in 2014.

vfonds - herinneren, herdenken en vieren
Het vfonds wil met voorlichting, educatie en publiciteit respect en waardering van de maatschappij winnen voor alle personen die betrokken zijn geweest bij internationale vredesoperaties.

Ton Heerts, directeur van het vfonds: “De Maand van de Geschiedenis verbindt en inspireert instellingen om een breed publiek te bereiken met het thema Vriend & Vijand. Het is belangrijk dat de bevrijding, vrijheid en vrede gevierd worden, maar we moeten het niet voor lief nemen. Met dit thema stimuleert de Maand van de Geschiedenis het maatschappelijk debat over vrede en veiligheid.”

Willem Bijleveld directeur van het Nederlands Openluchtmuseum: “Het vfonds en het Openluchtmuseum willen tijdens de Maand en de Nacht van de Geschiedenis zoveel mogelijk mensen betrekken bij de grote thema’s in onze maatschappij. Met het thema Vriend & Vijand inspireren we de Nederlander om na te denken over kwesties als ‘de broze lijn tussen goed en kwaad’ (Tweede Wereldoorlog) en de vraag ‘wat betekent neutraliteit eigenlijk?’ (Eerste Wereldoorlog)”

Maand en Nacht van de Geschiedenis
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Het Rijksmuseum organiseert op 18 oktober de Nacht van de Geschiedenis, het premium programma tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Het Nederlands Openluchtmuseum werkt samen met diverse erfgoed- en mediapartners aan de Maand van de Geschiedenis: de Nederlandse Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland (OPEN), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN), Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE), Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland (BRAIN), Collectieve Promotie van het Nederlandse Boek (CPNB), Andere Tijden NTR/VPRO, Historisch Nieuwsblad, Nostalgienet, brava.nl, Samenwerkende Regionale Omroepen (ROOS) en Historiek.

In 2013 bezochten honderdduizenden mensen de activiteiten die door meer dan 500 musea, archieven, historische verenigingen, erfgoedlocaties en bibliotheken door heel Nederland werden aangeboden.

Bekijk de foto's op de Flickrstream van de Maand van de Geschiedenis ((Foto's: Wim de Knegt)