15/05/13

Vakantie vieren in het Openluchtmuseum?

Op zondag 19 mei opent het Openluchtmuseum zijn laatste aanwinst: een Pemberton ’69 stacaravan uit 1969. Lekker buiten zijn, op de camping voor betrekkelijk weinig geld, dat was voor Nederlanders die in zuinigheid en soberheid waren opgevoed dé manier om vakantie te vieren. Deze stacaravan stond op camping de Tol in Nunspeet waar oud-eigenaar Ron van der Werf uit Diemen al sinds de opening in 1966 elke zomer te gast is.

Maar er is meer vrije tijds-geschiedenis te beleven op 1e Pinksterdag. Familietrio De Tivolies treedt op met ‘Bermtoerisme voor beginners’, de nostalgische (Pinkster) kermis is te gast en leden va de Solexvereniging geven uitleg over hun rijwielen met hulpmotor, dit jaar 65 jaar oud.

Rijp voor het museum
Het begon als een grapje van dochter Maaike van der Werf. ‘Die caravan is rijp voor het museum’ zei ze tegen haar ouders. Ondertussen stuurde ze ook een mail naar Arnhem, waar de conservator vrij snel besloot de Pemberton toe te voegen aan de collectie. In het museum over de geschiedenis van het dagelijks leven is het domein ‘vrijetijdsbesteding’ een van de prioriteiten in de collectieverwerving.

Ron van der Werf kwam elke zomervakantie en vele weekenden op de camping in Nunspeet. Eerst met zijn ouders en later met zijn vrouw Karin en de kinderen. ‘Ik kom al 45 jaar op de camping en woon al heel mijn leven in dezelfde straat, ik ben honkvast’ aldus van der Werf. Deze caravan is bijzonder interessant voor het museum omdat hij vanaf 1969 op camping De Tol te Nunspeet heeft gestaan (plek 47). Daardoor zijn er veel verhalen van zowel de campinghouders als van de familie van der Werf bewaard gebleven. Ervaringen die het Openluchtmuseum wil delen met bezoekers.

Er op uit met Pinksteren
Pinksteren is een christelijk feest – 50 dagen na Pasen - waarop herdacht wordt dat de heilige geest neerdaalde op de apostelen. Ook vroeger al werd dit gevierd met activiteiten in de buitenlucht zoals de Pinksterkermis, -markt of -omgang.

Op zondag 19 mei viert de Solexvereniging het 65 jaar bestaan van het merk. Met ca. 600 deelnemers maken zij een toertocht die ook. door het Openluchtmuseum gaat. In het museum geven zij graag uitleg over de Solex en is er een aantal oude modellen te bewonderen.

Bermtoerisme
Familietrio De Tivolies treedt zondagmiddag driemaal op in het museum. Met een vermakelijke act gaan Jan, Joop en Jantien terug naar het Nederland van de jaren 1950. De tijd van bermtoerisme, wederopbouw en huiselijkheid. Maar bovenal…de tijd van romantische liedjes.

Nostalgische (Pinkster)kermis
De nostalgische kermis is tot en met 20 mei te gast in het Openluchtmuseum. Er is een ouderwetse schietbaan, een schitterende zweefmolen, een vrolijke draaimolen en nog veel meer. Natuurlijk ontbreekt ook de snoepkraam niet.

Informatie Het Nederlands Openluchtmuseum is dagelijks geopend t/m 27 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Entree: € 15,30 (volw. 13+), € 10,75 (kind 4 t/m 12 jr), museumkaart is geldig.