13/05/14

Ingekomen bericht - Breikracht

Topic No18 -
Breien, een noodzakelijk ambacht

Wat - Lezing door conservator Hanneke van Zuthem (conservator kledingcollectie)
Wanneer - Woensdag . 14 mei, inloop: 19.00 u, start: 19.30 u
Waar -  Mode Incubator, Sonsbeeksingel 147, Arnhem
Entree - € 7,50, voor studenten: € 5,-

Vandaag de dag is breien een ambacht dat een breed platform verdient en zichzelf zal moeten vernieuwen om niet in de vergetelheid te raken. Honderd jaar geleden was dat wel anders; op school kreeg ieder meisje van een jaar of zeven breiles en al snel kon ze haar eerste paar kousen breien. Zo werd ze voorbereid op haar toekomst als huisvrouw en moeder; het gezin moest immers worden voorzien van warme kledingstukken.

In het Nederlands Openluchtmuseum worden handgebreide kousen en simpele, warme, wollen onderbroeken en borstrokken bewaard, maar ook mutsen van fijn kantbreiwerk en polsmofjes met ingebreide motieven van kralen. Van Zuthem zal aan de hand van voorbeelden uit de museumcollectie vertellen over de geschiedenis van (streekgebonden) kleding in Nederland.

Breikracht is een on- en offline community voor het in stand houden en vernieuwen van het ambacht breien. Initiatiefnemers zijn ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en Arnhem Mode Incubator. Partners van Breikracht zijn: Granny's finest, Kunstbedrijf Arnhem, Museum Arnhem, het Nederlands Openluchtmuseum, Stitch ’n Bitch en The Woolmark Company. Breikracht wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.