13/02/13

Thema Maand van de Geschiedenis 2013: Vorst & Volk

De tiende editie van de Maand van de Geschiedenis krijgt het thema Vorst & Volk. Het jubilerende evenement biedt in oktober 2013 het historisch kader bij dit bijzondere jaar waarin een troonswisseling plaatsvindt en het startschot wordt gegeven voor de viering van 200 jaar Koninkrijk.

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Honderden organisaties op het gebied van geschiedenis, cultuur en actualiteit, zoals musea, archieven, bibliotheken, historische verenigingen en media organiseren een maand lang activiteiten voor een breed publiek.

Vorst & Volk
Het thema Vorst & Volk gaat over het Koninkrijk der Nederlanden en de Oranjes, maar ook over andere vorsten en leiders die Nederland gekend heeft. Wereldlijke vorsten en religieuze vorsten, vorsten uit de Romeinse tijd en vorsten uit de Opstand. Het gaat zowel over spanningsvelden tussen beide als over samenspel. Over historische objecten, archiefstukken, tradities en denkbeelden. Tijdens de Maand van de Geschiedenis bieden honderden deelnemende organisaties vanuit vele invalshoeken een frisse kijk op het thema Vorst & Volk.

Organisatie

Voor de tweede maal organiseert het Nederlands Openluchtmuseum de Maand van de Geschiedenis en het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis. Er wordt onder andere samengewerkt met de Nederlandse Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en Nationaal Comité viering 200 jaar Koninkrijk. Mediapartners zijn Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant en Andere Tijden (NTR/VPRO).