21/10/13

Taxatie Koninklijke voorwerpen in het Openluchtmuseum

Wat is het, waar komt het vandaan en…wat is het waard?
Op zaterdag 26 oktober kunnen bezoekers van het Nederlands Openluchtmuseum een ‘Koninklijk voorwerp’ laten beoordelen en taxeren. Conservatoren Deze activiteit vindt plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis, met als thema Vorst & Volk. Aansluitend worden om 15.30 uur vijftig Koninklijke Appels geveild voor het Prinses Margrietfonds

Bent u in bezit van bijzondere (gebruiks)voorwerpen met een afbeelding van ons vorstenhuis en wilt u er meer van weten? Of werkte uw grootvader misschien in de hofhouding van Koningin Wilhelmina en hebt u nog Koninklijke kerstgeschenken?

Op zaterdag 26 oktober, tussen 10.00 en 15.00 uur, kunt u uw voorwerp in de kasteelboerderij in het Openluchtmuseum laten beoordelen door de conservatoren van het museum. Taxateurs van Bonhams, Baerveldt en Derksen Veilingbedrijf geven een indicatie van de waarde. Tussen de bedrijven door vertellen conservatoren Anca Egas, Hans Piena en Hilde Cammel ook over Koninklijke voorwerpen in de collectie van het Openluchtmuseum.

Veiling “Koninklijke Appels”
Tijdens de Maand van de Geschiedenis – t/m 27 oktober a.s. - worden in het museumpark maar liefst 50 prachtig gedecoreerde appels tentoongesteld. De appels zijn door verschillende kunstenaars beschilderd in het thema: "Het Koninklijk Huis". Op zaterdag 26 oktober om 15.30 uur gaan de de appels door onder de hamer van veilingmeester Frederik Baerveldt.

De kunstenaars lieten zich inspireren door o.a. Koninklijke portretten door de jaren heen. Op de appels zijn paleizen en landschappen afgebeeld, maar ook de belangstelling en persoonlijkheid van onze Koninklijke familie. De collectie geeft een kleurrijk beeld van geschiedenis en toekomst van ons vorstenhuis.

De collectie Koninklijke Appels is in 2012 vervaardigd op initiatief van Adri van Ee van De Beeldentuin te Garderen. De appels hebben een doorsnee van maar liefst een meter.

Bied mee!
In de Kasteelboerderij in het Openluchtmuseum start om 15,30 uur de veiling van de Koninklijke Appels. Iedereen is welkom, ook kijkers. Het resultaat* komt ten goede aan het Prinses Margrietfonds van het Nederlandse Rode Kruis.

Geïnteresseerde kopers melden zich aan op www.openluchtmuseum.nl/appels en hebben (op aanmelding) vrij entree vanaf 14.30 uur. Ook vindt u hier meer informatie over de collectie die onder de hamer komt.

Het Britse veilinghuis Bonhams 1973 (kantoor Amsterdam), veilingmeester Frederik Baerveldt en notaris Karen Verkerk (Dirkzwager Advocaten en Notarissen) werken belangeloos mee aan de veiling.

*De kunstenaars ontvangen per verkochte appel €500. Daarnaast wordt per verkochte appel € 100 gereserveerd voor materiaal- en andere kosten. Alle meeropbrengsten komen ten goede aan het Prinses Margrietfonds!

Informatie
Dagelijks geopend t/m 27 oktober 2013 van 10.00 tot 17.00 uur. De Winter in het Openluchtmuseum is van 30 nov. 2013 t/m 12 jan. 2014.

Entree: € 15,30 (13+), € 10,75 (4 t/m 12 jr.), Kinderen 0 t/m 3 jr., museumkaarthouders & vrienden v.h. Openluchtmuseum hebben vrij entree.