26/08/15

Tante Jewels Slavernij Show in het Openluchtmuseum

Op zaterdag 5 september – om 13.00 en 15.30 uur – speelt meesterverteller Wijnand Stomp zijn voorstelling ‘Tante Jewels Slavernij Show’ in het Nederlands Openluchtmuseum. Met humor, aanstekelijke ondeugd en een tikkeltje wijsheid vertelt hij verhalen over ons slavernijverleden.

Mister Anansi zit onder zijn Anansiboom, aan de takken hangen oude schoenen. In het raam zien we een tv met beelden van bijzondere ontmoetingen tijdens zijn reis langs de slavendriehoek Zeeland – Ghana – St. Eustatius. Vol passie vertelt hij zijn nieuwe verhalen.

Ook komt zijn flamboyante Tante Jewel op bezoek. Met haar hilarische Eerste Nationale Slavernij Quiz confronteert zij het publiek met de sporen van het slavernijverleden, onder het motto ‘Petje op en petje af voor de slavernij’.

Anansiboom in het Openluchtmuseum
De voorstelling is tevens de feestelijke aftrap van een bijzonder project. Vanaf april 2016 krijgt de Anansiboom – en daarmee de Afro-Caraïbische vertelcultuur – een plek in het Nederlands Openluchtmuseum. Verhalenmaker Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig reisden samen langs de geschiedenis van de slavernij. Op hun initiatief krijgen de vertellingen over de spin Anansi nu een eigen plek onder de Anansiboom in één van de best bezochte musea van het land, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Vertellers gezocht
Het Openluchtmuseum en Wijnand Stomp zijn op zoek naar mensen uit de Afro-Caraïbische gemeenschap die houden van vertellen. Zij krijgen een training van Wijnand Stomp en leren nieuwe Anansiverhalen vertellen. Daarna worden ze – als vrijwilliger bij het Openluchtmuseum - ambassadeur van de Afro-Caraïbische cultuur. Kijk voor informatie op: www.openluchtmuseum.nl/anansiboom.

Canonvenster: ‘Veelkleurig Nederland’
Het Nederlands Openluchtmuseum werkt aan een tentoonstelling over de Canon van Nederland die in 2017 wordt geopend. De Canon van Nederland bestaat uit vijftig belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die laten zien hoe Nederland is geworden tot het land waarin we nu leven. Nu al wordt een aantal onderwerpen uit de canon belicht in het museumpark. Het project Anansiboom sluit aan bij het canonvenster ‘Veelkleurig Nederland’.

Met dank aan
De Anansiboom wordt mogelijk gemaakt door stichting DOEN, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Kalebas Produkties, Anansi Masters en Nederlands Openluchtmuseum.

Wanneer
Zaterdag 5 september 13.00 en 15.30 uur bij de boerderij uit Hoogmade (nr 12) in het Openluchtmuseum
Na afloop van de voorstelling gaat Wijnand Stomp in gesprek met het publiek en geeft hij een toelichting op het project Anansiboom.

Waar
Nederlands Openluchtmuseum Hoeferlaan 4 6816 SG Arnhem Tel | 026-23576111 E-mail | info@openluchtmuseum.nl Website | www.openluchtmuseum.nl