03/02/14

Stijging groepsevenementen in 2013 in Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum ontving in 2013 maar liefst 509.655 bezoekers. Voor de tweede keer in 25 jaar overschrijdt het museum daarmee de grens van een half miljoen bezoekers en is daarmee het best bezochte museum buiten Amsterdam. Het aantal groepsevenementen is in 2013 gestegen. Vooral het vieren van een jubileum en proosten op het nieuwe jaar was dit jaar erg populair.

In december 2013 ontving het Openluchtmuseum van Zoover de Highly Recommended 2013 award. Bezoekers van het museum gaven op Zoover.nl een gemiddelde waardering van 8.4.

Ruim 70.000 groepsbezoekers
Het aandeel groepsbezoekers was in 2013 14%. Dit percentage is vergelijkbaar met vorig jaar. Het totale aantal groepsevenementen is gestegen, van 380 evenementen in 2012 naar 398 in 2013. Een groepsbezoeker komt naar het museum in een groep van minimaal 20 personen. Op schoolreisje, met een busreis, om te trouwen, tijdens familiedagen of met een zakelijke groep voor een vergadering, bedrijfsuitje of bedrijfsfeest. Naast activiteiten in het museumpark beleven zij in de historische huizen en boerderijen ook hoe we vroeger leefden en wat we aten.

Viering jubileum en proosten op het nieuwe jaar populair
Vierde het museum in 2012 nog zelf groots haar 100-jarig jubileum, in 2013 was het museum het toneel voor jubileum vieringen van andere bedrijven, zoals het 50-jarig jubileum van o.a. GMB. 2 hectare van het ruim 40 hectare grote museumpark werd tijdens de twee dagen omgetoverd als evenemententerrein waar verschillende activiteiten plaatsvonden. ‘De ambiance van het park samen met de moderne aankleding in de boerderijen was een mooie combinatie om de link te leggen naar 50 jaar GMB,’ vertelt PR-medewerker Rianne van Amersfoort.

De afsluiting van het seizoen werd omlijst met een aantal geslaagde nieuwjaarsbijeenkomsten. Bijvoorbeeld voor ’s Heeren Loo die het hele museum gebruikte voor de aftrap van het nieuwe jaar. Met de trams werden bezoekers naar de diverse workshops gebracht, verspreid over het hele museumterrein en in de diverse horeca- en museale gebouwen. Het museumpark werd voor deze bijeenkomst nog wat langer in winterse sfeer gehouden, waardoor bezoekers over de Zaanse brug niet alleen de toekomst, maar ook een mooie feestavond in de Kasteelboerderij tegemoet liepen.