24/09/14

Start Maand van de Geschiedenis Openingsfestival 1 oktober, Huis Doorn

Op woensdag 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis met het Openingsfestival op Huis Doorn. Tegen dit idyllische decor draven de levensechte paarden van het theaterfenomeen War Horse je tegemoet, speelt de Konrad Koselleck Big Band met Ellen ten Damme muziek van het World War One Project, geven Jort Kelder en Marjan Hammersma (Directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het officiële startsein aan de Maand van de Geschiedenis 2014 én lanceren zij het nieuwe platform EersteWereldoorlog.nu.

Ontmoetingsplek historisch Nederland 
Geschiedenisliefhebbers kunnen 1 oktober hun hart ophalen, er is namelijk van alles te zien en te ontdekken rond Vriend & Vijand: van kritische debatten, scherpe interviews, puppetry workshops tot aangrijpende vluchtelingverhalen. Bovendien ontdekken bezoekers wat er nog meer te doen is in oktober.

Programma
Het complete programma is te vinden op maandvandegeschiedenis.nl/openingsfestival. Hieronder alvast een aantal hoogtepunten:

  • Jort Kelder vertelt over zijn bijzondere band met ‘de Grote Oorlog’; 
  • Konrad Koselleck Big Band - met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo - speelt het World War One Project. Een theatraal concert dat het verhaal van de Eerste Wereldoorlog vertelt;
  • Jort Kelder interviewt Michel Krielaars, auteur van het Maand van de Geschiedenis-essay Het kleine koude front; 
  • In de miniworkshop puppetry kunnen bezoekers zelf ontdekken hoe het magische poppenspel van War Horse in elkaar steekt;
  • Historisch Nieuwsblad gaat in op de rol van de krant in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog; 
  • Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert het debat ‘De Grote Oorlog waarmee de twintigste eeuw begon’; 
  • Godfried van Run, coördinator geschiedenis NTR/VPRO, praat met de makers van de nieuwe VPRO geschiedenisserie Speeches, waarin opnieuw wordt gekeken naar redevoeringen die in de wereld grote indruk hebben gemaakt;
  • Schrijfster Suzanna Jansen opent de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar 2014’, hét online publieksevenement van de Nederlandse archieven met het thema ‘vriend & vijand’.

Vriend & Vijand
De Maand van de Geschiedenis zet in oktober 2014 Vriend & Vijand in het spotlight. Het thema doorkruist alle tijden en culturen, is bijzonder actueel en brengt geschiedenis dichterbij dan ooit. Om de wereld van nu te begrijpen duiken we in oktober het verleden in.

Praktische informatie
Datum: woensdag 1 oktober
Tijd: 12.30 uur – 18.00 uur
Plaats: Museum Huis Doorn, Langbroekerweg 10, 394 MT Doorn

Kaartverkoop
Bezoekers kunnen online kaarten bestellen via: maandvandegeschiedenis.nl/openingsfestival.

De volgende organisaties verzorgen programmaonderdelen tijdens het Openingsfestival:
Nederlands Openluchtmuseum, Museum Huis Doorn, Stichting Theateralliantie, VPRO/NTR, Historisch Nieuwsblad, CPNB, Libris Geschiedenis Prijs, Vlaams–Nederlands Huis deBuren, BRAIN/Stuk van het Jaar, EersteWereldoorlog.nu, UAF Stichting voor Vluchteling studenten, De Werkelijkheid, Vertaaltank en Bouckaert Teamcoaching.

Maand van de Geschiedenis
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Het Rijksmuseum organiseert de Nacht van de Geschiedenis op 18 oktober in het Rijksmuseum. De Maand en Nacht van de Geschiedenis worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds, partner en hoofdinvesteerder van beide evenementen.