12/08/14

Start Kaartverkoop Openingsfestival Maand van de Geschiedneis

Woensdag 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis met het Openingsfestival op Huis Doorn Het festival is de ontmoetingsplek voor liefhebbers van geschiedenis, politiek, literatuur, theater en muziek. Verruim je blik, laat je verrassen en verken op woensdag 1 oktober samen met vrienden, collega's, famuilie of bondgenoten het thema van de Maand van de Geschiedenis 2014: Vriend & Vijand. Kaarten voor het festival zijn online te koop van € 15,-- per stuk.

Programma Openingsfestival

Met  het thema Vriend & Vijand is geschiedenis nog nooit zo actueel geweest. om de wereld van nu te begrijpen, duidekn we in oktober het verleden in. Op woensdag 1 oktober. geven we het startschot aan deze ontdekkingtocht. Tijdens het Openingsfestival raak je geïnspireerd over het thema en is er bijzondere aandacht voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het festival vindt dan ook plaats op Huis Doorn, belangrijke fysieke plek in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Tegen dit idyllische decor draven de levensechte paarden van het theaterfeomeen War Horse je tegemoet en speelt de Konrad Kosellick Big Band met Ellen ten Damme muziek van het World War One Project. Ook is er aandacht voor de Koude Oorlog en de betekenis daarvan in de actualiteit en geven vluchtelingen hun kijk op het thema.

Het complete programma is te vinden op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Programma
  • Michel Krielaars, chef boeken van NRC-Handelsblad en auteur van Het kleine koude frond, Maand van de geschiedenisboek 2014, vertelt over 25 jaar einde aan de Koude Oorlog;
  • Historisch Nieuwsblad gaat in op de rol van de krant in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog;
  • Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert het debat 'De Grote Oorlog waarmee de twintigste eeuw begon';
  • Meet & Greet met het levensechte paard Joey uit het theaterfenomeen War Horse;
  • Conservatoren van het Nederlands Openluchtmuseum vertellen verhalen over Vriend & Vijand aan de hand van bijzondere objecte;
  • Schrijfster SUzanna Jansen opent de verkiezing Stuk van het Jaar 2014;
  • Lancering van EersteWereldoorlog.nu, het platform waar de komende vier jaar alle activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog in Nederland te vinden zijn.

Datum: woensdag 1 oktober
Tijd: 12.30 uur – 18.00 uur
Plaats: Museum Huis Doorn, Langbroekerweg 10, 394 MT Doorn
Toegangsprijs: € 15 per person
Kaartverkoop: Bestel online kaarten voor het Openingsfestival

Partners Openingsfestival
Nederlands Openluchtmuseum, Museum Huis Doorn, vfonds, Rijksmuseum, Stage Entertainment, VPRO / NTR, Historisch Nieuwsblad, CPNB, Vlaams – Nederlands Huis deBuren, BRAIN / Stuk van het Jaar, UAF Stichting voor Vluchteling studenten, De Werkelijkheid, Vertaaltank en Bouckaert Teamcoaching en EersteWereldoorlog.Nu.

Maand van de Geschiedenis
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. In oktober 2014 vindt de elfde editie van de Maand van de Geschiedenis plaats met het thema Vriend & Vijand. Honderden musea, bibliotheken, archieven, erfgoedlocaties en andere culturele instellingen oraganiseren in Nederland activiteiten voor een breed publiek. Het Rijksmuseum organiseert de Nacht van de Geschiedenis op 18 oktober in het Rijksmuseum. De Maand en Nacht van de Geschiedenis worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds, partner en hoofdinvesteerder van beide evenementen.

Partners Maand van de Geschiedenis
Nederlands Openluchtmuseum, vfonds, Rijksmuseum, Nederlandse Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, Museum Huis Doorn, Stichting, 100 jaar Nederland en de Eerste Wereldoorlog, Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog, EersteWereldoorlog.Nu, Weekend van de Wetenschap, het Verhaal van Groningen, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Regiomarketing Gelderland, Historisch Nieuwsblad, Andere Tijden (NTR/VPRO/OVT), Historiek.net, Metro, Wegener Media Groep, NostalgieNet, brava en Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking.