05/10/14

Smokkelen in het Nederlands Openluchtmuseum

Interactief museumspel tijdens de Maand van de Geschiedenis
Tijdens de Maand van de Geschiedenis gaan we ‘smokkelen’ in het Openluchtmuseum. Waar grenzen zijn, wordt al sinds jaar en dag gesmokkeld. Voor de gewone man (of vrouw) een goede manier om een centje bij te verdienen. Zo is zout rond 1880 in Nederland flink duurder dan in België. Maar ook de illegale smokkel van boter en jenever brengt veel geld in het laatje van vriend en vijand. Het smokkelspel is voor jong en oud(er) en wordt gespeeld in de herfstvakantie van 11 t/m 26 oktober 2014.

Kies vriend en vijand slim
In het museumpark zijn drie smokkelbendes actief die hun zakken vullen met het clandestien vervoeren van contrabande? Bezoekers worden uitgedaagd zich aan te sluiten bij de Pungelaars, de Hardloopers of de Klavervrouwkes. Zij brengen jenever, boter en/of zout naar de smokkellocaties in het museumpark en verdienen zo hun centen.

Het smokkelen ontwikkelde zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tot een soort volkssport waarbij douaniers en smokkelaars probeerden elkaar te slim af te zijn. Ook in het spel krijgen de smokkelaars steun van de bevolking – dankzij hen worden schaarse goederen aangevoerd – en de douane zit ze op de hielen. Maar niets is wat het lijkt, het is elke keer de kunst te bepalen wie vriend en wie vijand is.

Digitale centen
Het smokkelspel is een real life game, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) . Er wordt ‘echt’ boter, zout en jenever gesmokkeld, maar de verdiende centen worden digitaal geüpload op een smokkelpas met RFID chip. Zo zien de deelnemers na afloop van de dag wat hun smokkelbende die dag in totaal heeft verdiend.

Het spel heeft een online vervolgversie. Via smokkelspel.openluchtmuseum.nl spelen Hardloopers, Pungelaars en Klavervrouwkes online verder, ’s nachts, in het donkere bos…

Maand van de Geschiedenis
De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland. Het Nederlands Openluchtmuseum is sinds 2012 hoofdorganisator. Het thema Vriend & Vijand inspireert om na te denken over kwesties als ‘de broze lijn tussen goed en kwaad’ (Tweede Wereldoorlog) en de vraag ‘wat betekent neutraliteit eigenlijk?’ (Eerste Wereldoorlog). Het thema is herkenbaar, doorkruist alle culturen en is van alle tijden.
Meer dan vijfhonderd instellingen in heel Nederland brengen het thema een maand lang in beweging met tentoonstellingen, kinderactiviteiten, lezingen, rondleidingen en meer. Kijk voor meer informatie op www.maandvandegeschiedenis.nl.

Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4