16/10/15

Slachtdag en Plantjesmarkt

In 2015 vindt de slachtdag plaats op 31 oktober en de plantjesmarkt op 31 oktober en 1 november.

Kent u ze nog? De varkens Wim en Max van de Tostifabriek in Amsterdam? Ze waren landelijk nieuws toen ze in augustus 2013 naar het slachthuis gingen. De tostifabriek was een project wat als doel had om mensen te laten zien wat erbij komt kijken om een tosti te maken. Melk van de koe voor boter en kaas, graan voor het brood en de varkens voor de ham. Best bijzonder om te zien dat er zoveel verontwaardiging ontstond toen Wim en Max' laatste uur geslagen had. En niet alleen bij vegetariërs.

De varkens in het Openluchtmuseum hebben geen namen. Dat deden de boeren vroeger ook niet. Het zijn geen huisdieren immers. Wel hebben we een heel jaar goed voor ze gezorgd en hebben ze lekker gescharreld, gewroet en in de modder gerold. Zaterdag laten de museumslagers zien hoe zo'n pasgeslacht varken wordt verwerkt tot heerlijke ouderwetse lekkernijen. Op zaterdag en zondag is er Plantjesmarkt met planten en producten van het museumterrein.

Het varken is geslacht
Traditioneel vindt de jaarlijkse slachtdag plaats in het Openluchtmuseum. Een pas geslacht varken hangt 'opengeklapt' op de leer in de boerderij uit Varik. De museumslagers leveren deskundig en humoristisch commentaar. Er worden ouderwets lekkere vleesproducten bereid zoals bloedworst, hoofdkaas, kaantjes en leverworst. En bezoekers mogen proeven, maar kom op tijd, want ‘op is op’.

Plantjesmarkt
In het weekend vindt in en rond de kwekerij een gezellige Plantjesmarkt plaats. Dit jaar bieden de tuinmannen o.a. kruiden, zaden, dahlia’s, fruitbomen en vaste planten van eigen kweek. Ook worden er aardappels en groenten van de museumakkers verkocht. Op de kwekerij is ruimte nodig en daarom gaat ook een aantal van de prachtig gesnoeide taxussen en buxussen in de verkoop.