23/05/14

Schapen scheren en nostalgische kermis in het Openluchtmuseum

Op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni worden de schapen van het Nederlands Openluchtmuseum geschoren. Rondom de schapenstal is een ‘wolstraatje’ ingericht waar bezoekers alles te weten komen over schapen, scheren, verven, spinnen, breien en vilten van wol. En er is nog meer te doen en te beleven. Zo is ook de Nostalgische Kermis van 29 mei t/m 9 juni weer te gast in het museumpark.

Bij de schapenstal uit Ederveen geven de dierverzorgers van het museum uitleg over oud-Nederlandse schapenrassen. In het Openluchtmuseum wordt o.a. het Veluws Heideschaap, Drents Heideschaap en de Schonebeeker gehouden. Op de grote weide zijn demonstraties schapen drijven, Kinderen mogen lammetjes knuffelen en vilten een bloemetje van echte wol.

Wat is er te doen?

• Als je geschoren wordt, moet je stilzitten - De schapen van het Openluchtmuseum worden geschoren en hun hoeven worden bekapt.
  • Er gaan veel makke schapen in een hok - De schaapherder van de Rhedense schaapskudde demonstreert het schapen drijven
  • Het is goed spinnen van andermans wol - Ruwe schapenwol wordt tot draad gesponnen en met de wol wordt geweven.
  • Kleren maken de man - Tonen van gebreide kleding
  • De schaapjes tellen -(zaterdag) Verhalen van de stalknecht
  • Door de wol geverfd - Demonstratie wol verven met verfstoffen gemaakt van planten uit de kruidentuin in het Openluchtmuseum
  • Dik in de wol zitten - Demonstratie vilten. Kinderen mogen bloemetjes vilten.
  • Er een punt aan breien - breiles voor groot en klein

Nostalgische Kermis

De nostalgische kermis is van 29 mei t/m 9 juni weer te gast in het Openluchtmuseum. Er is een ouderwetse schiettent, een schitterende zweefmolen, een paardencarrousel, een bootjesmolen en nog veel meer. Natuurlijk ontbreekt ook de snoepkraam niet.

(Foto's: Wim de Knegt)