01/06/15

Ruim 600 leerlingen aan de slag met weg- en waterbouw en licht in het Nederlands Openluchtmuseum

Basisscholen geven invulling aan kerndoelen via Techniek Toernooi.

Donderdag 4 juni aanstaande vindt de grote finale plaats van het Techniek Toernooi, de jaarlijkse techniekwedstrijd voor basisschoolkinderen uit Nederland en België. Bijna 11.000 kinderen zijn de afgelopen maanden op school met het lesmateriaal van het toernooi aan de slag gegaan om een technische oplossing op het gebied van weg -en waterbouw of licht te bedenken. Door te werken aan de techniekopdrachten uit het Techniek Toernooi geven basisscholen invulling aan minstens tien kerndoelen. Zo’n 2000 kinderen hebben meegedaan aan de regionale wedstrijden en 650 kinderen (163 teams/80 scholen) staan donderdag aanstaande in de grote finale die door Stichting Techniekpromotie wordt georganiseerd in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Thema 2015: Weg- en waterbouw
Het draait dit jaar om het thema ‘weg- en waterbouw’. Omdat 2015 het internationale jaar van het licht is, zijn er ook opdrachten die met licht te maken hebben. Per leeftijdscategorie zijn er twee spannende uitdagingen, waarvoor door Stichting Techniekpromotie, het Nederlands Openluchtmuseum en de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) het lesmateriaal is ontwikkeld. De kleuters moeten bijvoorbeeld een dijk van speelzand bouwen en met een zaklantaarn een schaduw exact nabootsen. Kinderen uit groep 3 en 4 graven een tunnel door een zandberg, zo hoog, breed en stevig mogelijk. Ook ontwerpen zij een aquaduct om daar zoveel mogelijk water doorheen te verplaatsen. Groep 5 en 6 gaan met licht aan de slag en maken met spiegels een zo lang mogelijke weg voor een lichtstraal en worden ook uitgedaagd om een geluidswand te bouwen met zo weinig mogelijk geluid aan de andere kant van de wand. Groep 7 en 8 gaan met water energie opwekken om zo een lampje te laten branden. Ook moeten zij met verschillende grondsoorten een zo stevig mogelijke ondergrond bouwen.

De wedstrijd is begonnen op school of bij een buitenschoolse activiteit en eindigt voor de beste teams per regio met de grote finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Een hooggeleerde jury in toga onderwerpt alle creaties aan een kritische blik. Er zijn vier prijzen per uitdaging. Een 1e, 2e en 3e prijs voor de beste objectief meetbare prestaties (langst, snelst, verst…) en een creativiteitsprijs voor het slimste, mooiste of origineelste idee.

Inbedding techniek in onderwijs
Het Techniek Toernooi wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd en is door het NNV in het leven geroepen om wetenschap en techniek in het onderwijs in te bedden. De lesopdrachten uit het Techniek Toernooi zijn historisch verbonden met de presentaties, ambachten en historische gebouwen in het Openluchtmuseum. Kinderen kunnen daardoor in de praktijk ervaren hoe techniek zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld en verweven is in het dagelijkse leven en hoe technische innovaties de maatschappij verder hebben gebracht.

Door gebruik te maken van de lesbrieven van het Techniek Toernooi geven scholen invulling aan minstens kerndoelen voor het onderwijs. Bijvoorbeeld het kerndoel dat leerlingen oplossingen voor technische problemen leren te ontwerpen. Aan de hand van de lesbrieven, toegespitst op elke groep van het basisonderwijs, legt de leerkracht de opdracht uit en krijgen de kinderen handvatten om zelf creatieve technische oplossingen te bedenken.

Over Stichting Techniekpromotie
Het landelijk Techniek Toernooi wordt georganiseerd door Stichting Techniekpromotie (STP) in samenwerking met de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en het Nederlands Openluchtmuseum. De stichting heeft zich ontwikkeld tot een netwerk van universiteiten, hogescholen en MBO-colleges dat zich samen sterk maakt om wetenschap en technologie onder de aandacht te brengen van kinderen en jongeren van 4 t/m 18 jaar. Stichting Techniekpromotie streeft ernaar dat ieder kind vanaf groep 1 in aanraking kan komen met wetenschap en technologie. Zo kan het zich een beeld vormen van de rol van wetenschap en techniek in zijn of haar leven en dat beeld meenemen in de profiel- en opleidingskeuze. Zo zorgt de stichting voor een afname van het tekort aan technisch geschoolden en wordt bijgedragen aan de Nederlandse kenniseconomie en samenleving van morgen.

Stichting Techniekpromotie is eveneens de organisator van de landelijke programma’s Eureka!Cup (secundair onderwijs), de Jeugd Technologie Olympiade (basisonderwijs) en de FIRST ®LEGO® League en Junior FIRST ®LEGO® League (primair en secundair onderwijs).

Over het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum werd in 1912 opgericht als nationaal museum over de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen. In en rond authentieke historische gebouwen en met interactieve presentaties komt geschiedenis tot leven. Het museum ontvangt jaarlijks ruim 500.000 bezoekers en is daarmee het best bezochte museum buiten Amsterdam. Momenteel werkt het museum samen met het Rijksmuseum aan een presentatie van de Canon van de Nederlandse Geschiedenis in het Arnhemse museumpark.

Over de Nederlandse Natuurkundige Vereniging
De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) is de beroepsvereniging van natuurkundigen, in 1921 opgericht door een gezelschap Nederlandse fysici waaronder enkele Nobelprijswinnaars. Omdat de NNV het belangrijk vindt dat kinderen al op jonge leeftijd ervaren hoe leuk natuurwetenschap en techniek kunnen zijn, stond zij in 2005 aan de wieg van het Techniek Toernooi.