Restart, een game over ‘opnieuw beginnen in een ander land’

Integreren in Anderland
Restart is voor leerlingen van een pittige confrontatie met de dagelijkse praktijk van migranten. In een actief programma knokken ze in het museumpark (Anderland) voor hun verblijfsvergunning. Het nieuwe programma heeft een link de actualiteit, maar grijpt gelijktijdig terug op de geschiedenis van migratie in ons land.

Na een voorbereidende les op school, waarbij leerlingen nadenken over wat voor hen belangrijke aspecten zijn voor een gelukkig leven, volgt een drie uur lange kennismaking met de werkelijkheid in Anderland. Alles wat vanzelfsprekend leek, blijkt niet meer te kloppen. Met een iPad vol opdrachten zoeken de nieuwkomers in Anderland naar werk, maken ze kennis met onbekende gerechten en smaken en moeten ze zich zien te redden met een nieuwe taal. Zelfs een simpele boodschap doen blijkt een obstakel. Museummedewerkers zijn voorbereid op de komst van de nieuwkomers, zij spelen het spel mee.

Migratie als onderdeel van het museumprogramma
Restart is voor het Openluchtmuseum een logische vervolgstap om het thema migratie een plek te geven in het museumprogramma. Met de komst van de Amsterdamse Westerstraat, inclusief het Turkenpension dat in 2013 opende, werd een belangrijke stap gezet. Nu is er Restart, een programma voor scholieren. Het museum ontwikkelde de game in samenwerking met IJsfontein (interactief design) docenten, een migratiedeskundige van het COS-Gelderland (zelf migrant) en een gamedeskundige van de HKU te Utrecht.

Informatie
Restart is inmiddels getest door diverse scholen uit de omgeving. De reacties op het programma zijn veelbelovend. Vanaf nu is het programma te boeken voor leerlingen uit de onderbouw voorgezet onderwijs.

Klik hier voor meer meer informatie over Restart, een game over 'opnieuw beginnen in een ander land' of stuur een mail naar de afdeling sales & reserveringen, telefoon 026 3576123.

Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4, Arnhem