29/04/15

Openluchtmuseum presenteert o.a. WO I en Slavernij

- Vier nieuwe presentaties Canon van Nederland -

Het Nederlands Openluchtmuseum werkt aan een grote tentoonstelling van de Canon van Nederland. De tentoonstelling opent in 2017, maar nu al verbindt het museum de grote geschiedenis van ons land met het dagelijks leven van gewone mensen in presentaties die tot de verbeelding spreken.

Vanaf 30 april wordt de geschiedenis van de 1e Wereldoorlog, Slavernij, Vereenigde Oost-Indische Compagnie en de Statenbijbel op een vernieuwende manier belicht in vier historische gebouwen in het museumpark.

Willem Bijleveld (directeur): “De nieuwe presentaties zijn een grote aanwinst voor het Openluchtmuseum en een krachtige opmaat naar de canontentoonstelling. We kijken naar grote thema’s door de ogen van de vroegere bewoners van onze gebouwen. Dat maakt het persoonlijk. Als bezoeker stap je binnen in het leven van die tijd en dat brengt de geschiedenis heel dichtbij.”

Inspirerende start geschiedenisreis
Het Nederlands Openluchtmuseum gaat over de geschiedenis van het dagelijks leven. Met de tentoonstelling van de Canon van Nederland verruimt het museum nadrukkelijk zijn blik. Wat gebeurde er in ons land en in de wereld en hoe beïnvloedde dat het leven van gewone Nederlanders. De vier nieuwe presentaties vormen een inspirerende start van een ontdekkingsreis door de geschiedenis.

De 1e Wereldoorlog (1914-1918) kende veel brandhaarden, waaronder buurland België. Nederland was neutraal, maar konden we ons ook echt afzijdig houden?

In de paardenstal van een boerderij uit Budel vertellen twee Nederlandse soldaten – als projectie - wat ze meemaken in het Noord-Brabantse grensdorpje. Over de honderden Belgische vluchtelingen die Budel binnenstromen. Hoe de Duitse bezetters de grens afsluiten met een ‘dodendraad’; een levensgevaarlijke versperring onder hoogspanning. Ze joegen op smokkelaars die goederen, spionageberichten en zelfs mensen illegaal de grens over brachten. Tijdens het gesprek lichten voorwerpen op: een kar vol huisraad, een konijn als ‘bijvangst’ van de dodendraad en een koersfiets. Alleen sport maakte het eindeloze wachten draaglijk.

Slavernij - Evert Smit, de welgestelde bewoner van de Zaanse koopmanswoning in het Openluchtmuseum, was anno 1822 eigenaar van vier plantages in Suriname. Zijn werkkamer is het toneel van tegenstellingen tussen de rijkdom van de Zaanse koopman en de ellendige leefomstandigheden van de slaven op ‘zijn’ plantages. Het contrast tussen koopmansgeest en slavenleed illustreert hoe Nederlands’ verleden verweven is met slavernij, een zwarte bladzijde in onze geschiedenis.

Statenbijbel - In de Hervormde kerk uit ‘s Heerenhoek ontdekken bezoekers hoe de Statenbijbel in 1637 is ontstaan en hoe deze tot op de dag van vandaag onze taal sterk beïnvloedt. Niet alleen was de Statenbijbel, op initiatief van de Staten Generaal, een betrouwbare, begrijpelijke vertaling die door alle gelovigen gelezen kon worden, het bracht ook de standaardisering van de Nederlandse taal in een stroomversnelling.

De Verenigde Oost Indische Compagnie - In de Hindelooper kamer speuren bezoekers naar koloniale waar, aangevoerd door de schepen van de VOC. Een vrouw heeft net – in de 18e eeuw - een kist vol goederen ontvangen vanuit de havens van Amsterdam. Zittend bij het haardvuur toont zij de mooie aanwinsten aan haar nieuwsgierige dochter. Zo wordt zichtbaar hoe de goederen van de VOC hun intrede deden in de huisraad van gewone Nederlanders.

Canon van Nederland
De Canon van Nederland bestaat uit vijftig belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die laten zien hoe Nederland is geworden tot het land waarin we nu leven. Het Nederlands Openluchtmuseum werkt met het Rijksmuseum aan een indrukwekkende tentoonstelling in het Entreepaviljoen die in 2017 wordt geopend. Tot en met de zomer van 2016 ondergaat het gebouw een (interne) metamorfose om optimaal ruimte te bieden aan de nieuwe tentoonstelling, een grand café en de museumwinkel.

De presentatie van de Canon van Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers aan de BankGiro Loterij.

Informatie
Openingstijd: van 1 april t/m 1 november 2015 elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. Entreeprijs: volwassenen (13+) € 16,00, kinderen (4 t/m 12 jr.) € 12,00. Kinderen t/m 3 jaar en houders van een museumkaart hebben vrij entree.

Onderstaande foto's kunt u in hoge resolutie downloaden