29/01/14

Openluchtmuseum op zoek naar hulpgoederen Watersnood 1953

Herbouw en presentatie Noorse watersnoodwoning in volle gang

Het Nederlands Openluchtmuseum herbouwt op dit moment een houten ‘watersnoodwoning’ uit Raamsdonksveer. De ‘prefab’ woning, door Noorwegen in 1953 in het kader van de internationale noodhulp cadeau gedaan, wordt op 15 april officieel geopend (vanaf 16 april voor publiek toegankelijk).

Direct na de ramp kwam de internationale hulpverlening op gang. Voor de presentatie in de woning is het Nederlands Openluchtmuseum nu op zoek naar hulpgoederen met logo’s of emblemen van de gulle gevers.

De Watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 in Zuidwest-Nederland, leidde tot de dood van meer dan 1800 mensen en enorme schade in een heel groot gebied. Ongeveer 5000 huizen raakten onherstelbaar beschadigd en veel gezinnen werden dakloos.

Hulp geboden (1953)
De wereld schoot Nederland op grote schaal te hulp. Lieslaarzen, aardappelen, speelgoed, cognac, schooltassen, babykleertjes, zakdoeken en brilmonturen, de giften stroomden binnen. Via het Nederlandse Rode Kruis werden meer dan 900 bouwpakketten van (prefab-) huizen geschonken. Noorwegen gaf er 326 die onder andere ‘op Sandoel’ te Raamsdonksveer werden gebouwd.

Hulp gevraagd (2014)
Anno 2014 roept het Openluchtmuseum de hulp in van bewoners van het voormalig rampgebied. Voor de presentatie is het museum op zoek naar herkenbare hulpgoederen die in 1953 aan Nederland werden geschonken. Te denken valt aan gereedschap of andere spullen met logo’s of emblemen van de gevers. Heeft u gebruiksvoorwerpen in bezit die u ter beschikking zou willen stellen aan het museum, ga dan voor meer informatie naar:
www.openluchtmuseum.nl/hulpgoederen-watersnoodramp/

Canon van Nederland
De Noorse watersnoodwoning is nauw verbonden met de watersnood van 1953. Deze ramp is één van de vijftig vensters van de Canon van Nederland. Het Openluchtmuseum werkt met het Rijksmuseum aan de visualisatie van de Canon. De noodwoning – als symbool van de - watersnoodramp is het eerste canonvenster dat in het Arnhemse museumpark wordt gepresenteerd.

Mogelijk gemaakt door
De herbouw van de Watersnoodwoning wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, het Mondriaanfonds en de Vereniging Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum.

(Foto's hulpgoederen met dank aan het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk)