25/06/14

Openluchtmuseum ontvangt TOOM award voor terugdringen brandmeldingen

ARNHEM – Op woensdag 25 juni ontving het Nederlands Openluchtmuseum de TOOM AWARD 2013 uit handen van Regionaal Commandant Paul Joosten van Brandweer Midden-Gelderland. Met deze award wil de brandweer organisaties stimuleren onechte brandalarmeringen terug te dringen (TOOM = Terugdringen Onechte en Ongewenste Meldingen). In 2013 ontving de brandweer nog slechts 2 onechte meldingen uit het Openluchtmuseum, in 2009 waren dat er nog 98. Jeroen Bergers (hoofd beveiliging: “Het Openluchtmuseum is bijzonder trots op de TOOM award. Bewust omgaan met brandbeveiliging is een zaak voor iedereen”.

Het Openluchtmuseum is een van de 318 organisaties die een directe verbinding heeft met de regionale alarmcentrale (RAC) als het gaat om automatische brandmeldingen. Deze meldingen zijn vaak ‘onecht’, d.w.z. dat er geen brand is, maar de brandweer rukt wel uit. Dat geeft onrust binnen de organisatie en is een aanslag op de motivatie van de brandweer. Reden voor de brandweer om samen met de organisatie te werken aan het terugdringen van de onechte meldingen.

TOOM & stoom
In het 45 hectare grote Openluchtmuseum zijn 90 gebouwen voorzien van 1550 brandmelders. Het betreft zowel historische gebouwen als kantoren en tentoonstellingsruimten. Het museums geeft een levendige presentatie van de geschiedenis van het dagelijks leven. Er staat een pan soep op het kolenfornuis en er brandt vuur in de haard. Ook nemen de stomende wastobbes en de geur van zeep museumbezoekers mee naar een wasserij in 1900. Diezelfde stoom zorgde echter ook regelmatig voor onechte brandmeldingen.

Nadruk op preventie
Jeroen Bergers - hoofd beveiliging van het Openluchtmuseum – startte samen met de brandweer een project waarbij o.a. medewerkers en vrijwilligers van het museum beter zijn geïnformeerd over het ontstaan van onechte meldingen en hun rol in de preventie daarvan. Protocollen zijn aangescherpt en er is een aantal technische maatregelen genomen. Ook zijn fietsen aangeschaft zodat beveiligers sneller ter plaatse kunnen zijn als er brandmeldingen binnenkomen.

Het project heeft geleid tot het terugdringen van het aantal onechte meldingen van 98 in 2009 tot slechts 2 in 2013.