26/09/13

Oktober: Maand van de geschiedenis

[Persbericht Maand van de Geschiedenis]
Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober organiseren honderden musea, archieven, bibliotheken en vele andere activiteiten rond het thema Vorst & Volk. In het hele land maken jong en oud kennis met Nederlandse geschiedenis.

Maand van de geschiendenisVan Oranjesouvenirs tot vorstelijk dineren
Van 1 t/m 31 oktober 2013 vindt de tiende editie van de Maand van de Geschiedenis plaats: een maand vol historische tentoonstellingen, lezingen, kinderactiviteiten, open dagen, rondleidingen, wandelingen, quizzen en meer. Er is voor elk wat wils!

Oranjesouvenirs, hoedjes, koninklijke archiefstukken, vorstelijk dineren, vorsten in de oude koloniën, uitingen van volksvreugde bij koninklijke gebeurtenissen; het is een kleine greep uit de talloze onderwerpen waarmee Nederlandse instellingen het thema Vorst & Volk in de schijnwerpers zetten.

Vorst & Volk
Als de troonswisseling één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat het Nederlands vorstenhuis zo nu en dan ongekend enthousiasme losmaakt. Maar Nederland kent ook een traditie van individuen en groepen die zich juist tegen het vorstenhuis afzetten. De verhouding tussen vorst en volk is door de eeuwen heen blijven veranderen. Keizers, koningen vanuit verre landen, stadhouders die zich geen koning mochten noemen, republieken en tenslotte toch weer koningen.

Maand van de Geschiedenisboek
Coen Verbraak schreef dit jaar het Maand van de Geschiedenisboek. In het boek, getiteld De ziel van Oranje, interviewt hij Jutta Chorus, Cees Fasseur, Maarten van Rossem, Paul Schnabel, Jolande Withuis en Annejet van der Zijl over 200 jaar Koninkrijk in Nederland.

Nacht van de Geschiedenis en Libris Geschiedenis Prijs
Op 5 oktober vindt in het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis plaats. Voor programma en kaartverkoop nachtvandegeschiedenis.nl.

Jaarlijks wordt tijdens de Maand van de Geschiedenis de Libris Geschiedenis Prijs uitgereikt voor het beste historische boek dat een algemeen publiek aanspreekt. De vijf genomineerden zijn te vinden op librisgeschiedenisprijs.nl. Op 20 oktober wordt tijdens de uitzending van OVT op radio 1 de winnaar bekendgemaakt.

Organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis. Samenwerking vindt plaats met het Rijksmuseum, de Nederlandse Museumvereniging, Overleg Provinciale Erfgoedinstellingen Nederland, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland, Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, Comité Viering 200 jaar Koninkrijk. Mediapartners zijn Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant, Andere Tijden (NTR/VPRO), Historiek.net, brava nl klassiek, NostalgieNet, Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking.

Meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl