21/01/13

NOT 2013: Kinderarbeid in het Openluchtmuseum

Stap door de canonvensters in het leven van leeftijdsgenootjes
Op de Nationale Onderwijstentoonstelling NOT – 22 t/ 26 januari as. – presenteert het Nederlands Openluchtmuseum de educatieve vertaalslag van de Canon van de Nederlandse geschiedenis voor het onderwijs samen met Stichting entoen.nu, de organisatie die de Canon voor het onderwijs digitaal heeft ontsloten.

Op de Nationale Onderwijstentoonstelling NOT – 22 t/ 26 januari 2013 – presenteert het Nederlands Openluchtmuseum de educatieve vertaalslag van de Canon van de Nederlandse geschiedenis voor het onderwijs samen met Stichting entoen.nu, de organisatie die de Canon voor het onderwijs digitaal heeft ontsloten.

Het Openluchtmuseum werkt aan een vaste presentatie van de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. Zo plaatst het museum de geschiedenis van het dagelijks leven in een breder historisch verband. Tijdens de actieve schoolprojecten in het Arnhemse museumpark stappen kinderen een dagje in het leven van hun leeftijdsgenootjes uit het verleden. Op de NOT beelden kinderen het venster ‘Verzet tegen kinderarbeid’ actief uit.Verzet tegen Kinderarbeid & Veelkleurig Nederland.

Vanaf 2015 zal de canonpresentatie in het Openluchtmuseum te zien zijn. Nu al maken leerlingen van het basisonderwijs kinderen kennis met twee aansprekende canonvensters: Verzet tegen kinderarbeid in het project ‘Dossier Kinderarbeid’ en het venster Veelkleurig Nederland in ‘Nieuw in Nederland’. De vensters zijn pakkend en toegankelijk voor kinderen uitgewerkt. Zo leren ze spelenderwijs over vroeger en begrijpen ze de invloed die de gebeurtenissen van toen heeft op hun leven vandaag de dag.

Op de NOT brengen enkele leerlingen van Jenaplanschool Wittevrouwen te Utrecht het onderwerp Kinderarbeid tot leven. Ze stappen in de schoenen van leeftijdsgenootjes die hard moesten werken voor de kost. Tegen het decor van een textielfabriek naaien de meisjes jute zakken en draaien straatjongens aan het buikorgeltje of ze werken als schoenpoetser. Ze worden begeleid door museummedewerkers die informatie geven over hun werkzaamheden. De deelname van de kinderen is onderdeel van een project over kinderarbeid op school.

Museumlessen
Vanaf 2013 biedt het Openluchtmuseum jaar-rond mogelijkheden voor ‘buitenschools leren’. Het schoolproject “Nieuw in Nederland’ (groep 7/8) is nu ook beschikbaar buiten het museumseizoen. Leerlingen ervaren hoe het is om vanuit een ander land naar Nederland te komen. Het eten, het weer, de taal en de manier van wonen, alles is anders dan ‘thuis’. Kinderen krijgen een indruk hoe het Molukse families in de jaren 1950 verging. Ze passen de kleding, spelen de spelletjes en ontdekken hoe het contact tussen de nieuwkomers en de Nederlanders verliep. Ze bereiden Molukse gerechten, maar ook Hollandse pot en gaan tenslotte samen aan tafel.

Buiten het museumseizoen – van 14 januari t/m 28 maart en in de maand november – biedt “Nieuw in Nederland” een leuk en leerzaam alternatief voor de les in de klas!

Scholen betalen in deze periode slechts € 75,00 (projectkosten) per klas. Het Nederlands Openluchtmuseum en Stichting Entoen.nu zijn te vinden op NOT2013, van 22 t/m 26 januari in Hal 10, stand C054 van de Utrechtse Jaarbeurs.