12/02/15

Nieuwe duurzame bus voor Museum Plus Bus

Het Nederlands Openluchtmuseum is een van de twaalf musea die deelneemt in het project Museum Plus Bus. Vanaf vandaag rijdt de Museum Plus Bus met een nieuwe, duurzame bus door het land om senioren een culturele dag uit aan te bieden. Dankzij de groene Euro-6 motor wordt er minder CO2 uitgestoten en voldoet de bus aan de hoogste emissienormen. Met de nieuwe bus – te herkennen aan de twaalf kleurrijke kunstwerken van de deelnemende musea – wil de Museum Plus Bus een positieve bijdrage leveren aan het milieu. De bus is vandaag met de eerste groep senioren uit Rotterdam feestelijk onthaald voor het Van Gogh Museum te Amsterdam in aanwezigheid van directeur Axel Rüger.

De duurzame bus werd niet voor niets ontvangen voor de ingang van het Van Gogh Museum. In 2014 ontving het museum als eerste museum ter wereld het BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met een score ‘Very Good’ voor gebouw, beheer én gebruik. De focus op het duurzaam vervoeren van senioren door Nederland past ook binnen de visie van de BankGiro Loterij, die het project financieel mogelijk maakt. Judith Lingeman, hoofd afdeling goede doelen van de BankGiro Loterij: “Zorg voor het milieu en onze ouderen zijn thema's van deze tijd die al jaren een op een aansluiten bij de goede doelen loterijen en de BankGiro Loterij. We zijn er trots op dat de Museum Plus Bus met hun nieuwe duurzame bus beide maatschappelijke thema's invult.”

Ook het Openluchtmuseum heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De horeca is EKO (60%) gecertificeerd en het museum voert al jaren het Gouden Green Key keurmerk.

Museum Plus Bus
De Museum Plus Bus is een samenwerkingsproject van twaalf Nederlandse musea en rijdt voor groepen senioren die niet meer in staat zijn zelfstandig een museum te bezoeken vanwege hun leeftijd en/of lichamelijke conditie. Middels een dagarrangement naar één van de deelnemende musea bezorgt de Museum Plus Bus groepen senioren een cultureel dagje uit, kosteloos dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij. In 2014 is het beneficiëntschap van de BankGiro Loterij verlengd, waardoor tot in ieder geval eind 2017, dagelijks groepen senioren gratis mee kunnen reizen. De jaarlijks toenemende vraag, 1168 aanvragen in 2014, een stijging van 35% ten opzichte van 2013, vanuit verzorgingshuizen voor een dag uit bewijst het succes én de noodzaak van de Museum Plus Bus. De Museum Plus Bus ritten worden uitgevoerd door Connexxion Tours.

BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland en kan jaarlijks, dankzij de bijna 600.000 deelnemers, vele tientallen miljoenen euro’s uitkeren aan culturele organisaties in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. Sinds de oprichting in 2007 wordt de Museum Plus Bus mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. “Dankzij de steun van de BankGiro Loterij is de Museum Plus Bus uitgegroeid tot het grootste, meest succesvolle samenwerkingsproject tussen musea in Nederland met de kleinste organisatie. Daar zijn wij bijzonder trots op!”, aldus Paul Mosterd, voorzitter van de Museum Plus Bus.