10/08/15

Nederlands Openluchtmuseum zoekt Anansi-vertellers

Afro-Caraïbische vertelcultuur krijgt plaats onder de Anansiboom.

Vanaf april 2016 krijgt de Anansiboom – en daarmee de Afro-Caraïbische vertelcultuur – een plek in het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum is daarvoor op zoek naar vrijwillige verhalenvertellers uit de Afro-Caraïbische gemeenschap. Zij krijgen een training van meesterverteller Wijnand Stomp, alias Mister Anansi.

Op zaterdag 5 september 2015 is de feestelijke kick-off van de Anansiboom. Wijnand Stomp speelt om 13.00 en 15.30 uur ‘Tante Jewels Slavernij Show’. Deze voorstelling is een mix van comedy, theater en documentaire. Na afloop gaat Stomp in gesprek met het publiek en geeft hij een toelichting op het project de Anansiboom.

Verhalenmaker Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig reisden samen langs de geschiedenis van de slavernij. Op hun weg door Afrika, de Caraïben en Nederland vonden ze oude en nieuwe verhalen van Kweku Ananse, Ba Anansi, Kompa Nanzi en Anansi. Op hun initiatief krijgen de vertellingen over de spin Anansi nu een eigen plek onder de Anansiboom in één van de best bezochte musea van het land, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Vertellers gezocht
Het Openluchtmuseum en Wijnand Stomp zijn op zoek naar mensen uit de Afro-Caraïbische gemeenschap die houden van verhalen vertellen. Zij krijgen een training en leren nieuwe Anansiverhalen vertellen met technieken uit de verteltraditie en het theater. Daarna worden ze vrijwilliger bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Als ambassadeur van de Afro-Caraïbische cultuur informeren zij het museumpubliek. Meer informatie is te vinden op: www.openluchtmuseum.nl/anansiboom. Hier kan men zich ook inschrijven als verteller.

Met dank aan
De Anansiboom wordt mogelijk gemaakt door stichting DOEN, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Kalebas Produkties, Anansi Masters en Nederlands Openluchtmuseum

Canonvenster: ‘Veelkleurig Nederland’
Het Nederlands Openluchtmuseum werkt aan een tentoonstelling over de Canon van Nederland die in 2017 wordt geopend. De Canon van Nederland bestaat uit vijftig belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die laten zien hoe Nederland is geworden tot het land waarin we nu leven. Nu al wordt een aantal onderwerpen uit de canon belicht in het museumpark. Het project Anansiboom sluit aan bij het canonvenster ‘Veelkleurig Nederland’.

Zaterdag 5 september 13.00 en 15.30 uur
Kick-off Anansiboom: Tante Jewels Slavernij Show door Wijnand Stomp