Nederlands Openluchtmuseum viert feest dankzij verhalentafel

Dit jaar zonden ruim 70 makers hun beste producties in. De inzendingen kwamen uit alle delen van de wereld, waren van hoge kwaliteit en uiteenlopende aard; commerciële console games, onafhankelijke apps, mixed media-installaties en bijzondere tools passeerden de revue.

Feest! in Nederland!
De digitale verhalentafel van het Nederlands Openluchtmuseum hoort bij het initiatief ‘Feest! Weet wat je viert’ van Museum Catharijneconvent. Zij willen alle kinderen van Nederland leren waar onze feestdagen vandaan komen. Aan de verhalentafel maken kinderen (en volwassenen) kennis met de verhalen achter de feesten door ze zelf na te spelen. Tijdens het Cinekid Festival kon het verhaal over het Hindoestaanse feest Holi gespeeld worden. Deze verhalen werden ook gelijk gefilmd, zodat de kinderen hun eigen verhaal thuis terug konden kijken. Op het Cinekid Festival werd meer dan 17 uur aan feestverhalen opgenomen.

‘Dat de digitale verhalentafel dit jaar was genomineerd voor de beste Nieuwe Media Productie 2016, is een groot compliment voor ons. Wij willen kinderen de geschiedenis laten beleven, voelen, proeven en ervaren in het Nederlands Openluchtmuseum. Met de verhalentafel komt dit prachtig aan bod!’, aldus Gitta Paans, educator bij het museum.

Om alle kinderen in Nederland kennis te laten maken met de feestdagen, is een nationale coalitie van musea gevormd die een presentatie of programmering over feesten in hun tentoonstellingsaanbod hebben opgenomen. Naast Museum Catharijneconvent besteden ook het Nederlands Openluchtmuseum, het Bijbels Museum, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, het Zuiderzeemuseum en Kasteel Huis Bergh aandacht hieraan.

De verhalentafel die de afgelopen week in Amsterdam te zien was, zal naar een nieuwe feestpartner gaan: het Museum voor Religieuze kunst in Uden. De oorspronkelijke verhalentafel blijft natuurlijk in Arnhem!

Zelf de verhalentafel beleven?
Benieuwd hoe onze unieke verhalentafel werkt? Kom deze herfstvakantie een van de feestverhalen spelen en ontdek meer over de verschillende feesten in Nederland. Tijdens de herfstvakantie iedere dag te beleven van 10:00 tot 16:30 uur. Lees er meer over op onze activiteitenpagina: FEEST! in Nederland.