29/03/16

Nederlands Openluchtmuseum stuit op Romeinse resten

Bij graafwerkzaamheden bij het Nederlands Openluchtmuseum zijn resten gevonden die vrijwel zeker wijzen op een Romeinse nederzetting. De graafwerkzaamheden horen bij de voorbereiding voor een grote tentoonstelling van de Canon van Nederland.

Op vrijdagmiddag 25 maart om 16.30 uur stuitten bouwvakkers in het entreegebouw van het museum op hard materiaal. Na inspectie bleek het om een aardewerken voorwerp te gaan. Ook om het voorwerp heen werd hier en daar een hardere ondergrond aangetroffen en werd een stuk muur blootgelegd. Projectleider bouw Erwin Wolf riep Leendert van Prooije, wetenschappelijk medewerker, bij de vondst. Van Prooije stelt dat het zo goed als zeker om een zeer oude, vermoedelijk Romeinse, dakpan gaat. De graafwerkzaamheden zijn stilgelegd voor archeologisch onderzoek.

De vondst komt op een bijzonder moment. Het Openluchtmuseum is juist bezig met de voorbereiding van de tentoonstelling over de Canon van Nederland. De Canon belicht belangrijke onderwerpen uit de geschiedenis in 50 zogenaamde ‘vensters’. Directeur Willem Bijleveld:“Het is een fantastische ontdekking dat het museum van de Nederlandse geschiedenis is gebouwd op de resten van de Romeinse geschiedenis in Gelderland…wát een verhaal”. Bijleveld kan nog niet aangeven of de opening van de tentoonstelling over de Canon van Nederland vertraging zal oplopen door deze onverwachte vondst en het noodzakelijke vervolgonderzoek.

Het is uniek dat er zulke substantiële aanwijzingen worden gevonden van Romeinse bewoning boven de Limes - de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het is overigens niet de eerste keer dat er over een Romeinse nederzetting op deze plek wordt gesproken. Al in 1923 waren er aanwijzingen dat er een Romeinse vesting lag op de hoek van de Schelmseweg en de Cattepoelseweg. Een krantenartikel hierover in Dagblad Het Centrum is in het bezit van het Openluchtmuseum. De vesting – redeneerde men toen - zou een verblijf kunnen zijn geweest van de Romeinse generaal Drusus en zijn soldaten om zich bij hoge waterstand van de Rijn in terug te trekken. De Romeinen bouwden forten (castella) langs de Rijn om hun rijk te verdedigen tegen indringers. Nero Claudius Drusus (38 v.Chr. – 9 v.Chr.) was een bevelhebber onder keizer Augustus en streed tegen de Germanen. Hoewel er destijds stenen van een muur met houten palen werden gevonden en diverse kleine voorwerpen - waaronder loden slingerkogels, een deel van een helm, munten en skeletdelen - leverde verder graven geen bouwwerk op.

1 april

Nee, helaas is er bij het Nederlands Openluchtmuseum geen Romeinse vesting gevonden. Wél hebben de Romeinen veel sporen op andere plekken in Gelderland nagelaten.

De 1 aprilstunt was hét startsein van de nieuwe campagne Gelderse Streken. Wat een verhaal. De campagne ontrafelt de historische rijkdom van Gelderland middels vijf iconen: Romeinen, Kastelen, Veluwe, Hanzesteden en de Tweede Wereldoorlog. De campagne is een samenwerkingsverband van het Nederlands Openluchtmuseum, RBT KAN, Visit Veluwe, Erfgoed Gelderland en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Provincie Gelderland. Bekijk hier de website over Gelderse Streken.