17/02/17

Nederlands Openluchtmuseum ontvangt €708.717 van BankGiro Loterij

Maak geschiedenis mee dankzij de BankGiro Loterij - Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij op 16 februari 2017 ontving het Openluchtmuseum een bijdrage van €500.000 voor verlevendiging plus €208.717 uit geoormerkt werven.

Dankzij de bijdrage van de deelnemers van de BankGiro Loterij wordt verlevendiging in het museum gerealiseerd en maak je geschiedenis mee. Oude ambachten komen tot leven. Zo wordt onder andere lijnolie geslagen, smeedt de smid het ijzer als het heet is en wordt stroop gekookt. In de afgelopen jaren werden met steun van de BankGiro Loterij diverse projecten gerealiseerd. Zoals het dagelijks theaterspel ‘De Onderkruiper’ over de historische landarbeidersstaking in 1929 in Oost Groningen, het interactief spel Smokkelspel tijdens de Maand van de Geschiedenis, de stroopkokerij en het ‘Turkenpension’, over de aankomst van gastarbeiders in Nederland, in de Amsterdamse Westerstraat.

Canon van Nederland
Momenteel wordt met het Rijksmuseum gewerkt aan de presentatie Canon van Nederland in Arnhem die vanaf september 2017 te zien is. Dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij is het mogelijk om deze indrukwekkende presentatie te realiseren. De bezoeker wordt getrakteerd op de vijftig Canonvensters uit de Nederlandse geschiedenis. Alle zintuigen worden geprikkeld en het heden wordt met het verleden verbonden. De Canon toont een overzicht van de hele Nederlandse geschiedenis: van hunebed tot heden.

BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland waar bijna 600.000 Nederlanders aan meespelen. “De deelnemers van de BankGiro Loterij dragen met hun deelname miljoenen euro’s bij aan cultuur in Nederland, waaronder het Nederlands Openluchtmuseum. We willen hen hiervoor dan ook hartelijk bedanken”, aldus directeur Willem Bijleveld.