15/06/16

Nacht van de Vluchteling trekt door Openluchtmuseum

De Tweede Wereldoorlog was een roerige tijd voor Arnhem en voor het Nederlands Openluchtmuseum. Toen in september 1944 de inwoners van Arnhem op de vlucht sloegen moesten, trokken 600 mensen, van huis en haard verdreven, in de gebouwen op het museumterrein. In januari 1945 zouden de laatsten pas weer vertrekken.

De Nacht van de Vluchteling is dit jaar niet alleen van Rotterdam naar Den Haag, maar ook in Gelderland. De start is in Nijmegen.  Met de finish in zicht is het Openluchtmuseum in Arnhem het 4e, laatste en een van de meest bijzondere rustpunten op de route.

Onderdak voor 600 evacués
Tijdens de slag om Arnhem biedt het museum onderdak aan 600 evacués. Het werd geen gemakkelijke tijd. Geen stromend water in de boerderijen en huizen in het museum en ook de keukens werken niet. De mensen moeten zich wassen in de vijver. In het bos werden latrines gegraven. Vluchtelingen nemen hun intrek in een van de boerderijen of huisjes of moeten genoegen nemen met een ligplaats in een van de grote tentoonstellingsgebouwen. Het museum zit al snel tjokvol en is in korte tijd een levend dorp geworden. Tegenwoordig is in de Delftse molen in het museumpark een presentatie te zien over de evacuatie.

Helaas nog dagelijkse realiteit
Directeur van het Openluchtmuseum Willem Bijleveld: “De beelden en de verhalen van vluchtelingen toen, zijn helaas ook nu nog de dagelijkse realiteit. Elke dag zien we op televisie of in de krant grote vluchtelingenstromen in Syrië, Kenia, Irak, Burundi, Afghanistan, en helaas nog veel andere gebieden in de wereld. Vluchtelingen uit deze oorlogsgebieden eindigen óók in ons land. Aandacht voor deze problematiek is ook in onze tijd, in ons museum en voor onze bezoekers, relevant. Om die reden dragen wij een warm hart toe aan de Nacht van de Vluchteling en openen wij met alle plezier onze deuren als laatste rustpunt voor de vele honderden lopers.

Het Nederlands Openluchtmuseum, het geschiedenismuseum van Nederland, speelde een cruciale rol in de geschiedenis van Arnhem. Het is nu het best bezochte museum buiten de randstad en ontvangt ruim 550.000 bezoekers.

Klik hier voor meer informatie over de Nacht van de Vluchteling of voor deelname.

_________________________________________________________________________________________