05/06/14

Leren over techniek tijdens de geschiedenisles

Nederlands Openluchtmuseum en Stichting Techniekpromotie educatieve partners voor basisonderwijs

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en Stichting Techniekpromotie tekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst om samen op te trekken als educatieve partners. Zij koppelen wetenschap & techniek aan geschiedenis zodat het basisonderwijs techniek gemakkelijker in de reguliere lessen kan inbedden. De ondertekening vindt plaats tijdens de landelijke finale van het Techniek Toernooi in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Het Nederlands Openluchtmuseum en Stichting Techniekpromotie laten techniek aansluiten bij bestaand lesmateriaal en haken aan bij de canon van de geschiedenis en andere thema’s van de lessen geschiedenis. Met de samenwerking willen de partners bijdragen aan de verankering van techniek in het onderwijscurriculum.

Het Techniek Toernooi, waarin zij al geruime tijd samenwerken en waarmee jaarlijks 10.000 kinderen op de basisschool aan de slag gaan, wordt doorontwikkeld. De lesopdrachten uit het Techniek Toernooi worden historisch verbonden met de presentaties, ambachten en historische gebouwen in het Openluchtmuseum. Kinderen kunnen dan in de praktijk ervaren hoe techniek zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld en verweven is in het dagelijkse leven. Zij leren met een techniekbril naar de geschiedenis kijken en zien hoe technische innovaties de maatschappij verder hebben gebracht.

De samenwerkingsovereenkomst wordt vandaag om 13.00 uur in het Openluchtmuseum getekend door directeur Willem Bijleveld en namens Stichting Techniekpromotie door directeur Jelle de Jong en bestuursleden Sabine van Gent en Jos Hegeman.

Over Stichting Techniekpromotie
Stichting Techniekpromotie maakt zich sterk om in de belevingswereld van alle kinderen van 4 t/m 18 jaar aandacht te creëren voor techniek en wetenschap. Op landelijk niveau bundelen Technische Universiteiten, onderwijsinstellingen, overheden, bedrijven en partners hun krachten in Stichting Techniekpromotie. Via aangesloten regionale partners biedt Stichting Techniekpromotie educatieve programma’s aan die kinderen helpen een positieve attitude, kennis en talenten voor wetenschap en techniek te ontwikkelen. Eureka!Cup, het Techniek Toernooi en de FIRST LEGO League zijn enkele van de programma’s.

Over het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum werd in 1912 opgericht als nationaal museum over de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen. In en rond authentieke historische gebouwen en met interactieve presentaties komt geschiedenis tot leven. Het museum ontvangt jaarlijks ruim 500.000 bezoekers en is daarmee het best bezochte museum buiten Amsterdam. Momenteel werkt het museum samen met het Rijksmuseum aan een presentatie van de Canon van de Nederlandse Geschiedenis in het Arnhemse museumpark.