03/06/14

Landelijke finale Techniek Toernooi in het Openluchtmuseum

Donderdag 5 juni barst de landelijke finale van het Techniek Toernooi los met ruim 700 basisschoolkinderen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Vanuit het hele land en uit Vlaanderen reizen 180 teams af naar Arnhem om met hun technische uitvinding mee te doen aan een van de acht spannende competities. Uit de provincie Gelderland nemen ruim 50 teams deel, waarvan 1 uit Arnhem. Klokhuis-presentator Bart Meijer maakt de prijswinnaars bekend.

Organisatoren Stichting Techniekpromotie en het Nederlands Openluchtmuseum tekenen ’s middags een samenwerkingsovereenkomst om wetenschap & techniek en geschiedenis te verankeren in het onderwijscurriculum.

Het Techniek Toernooi is de grootste landelijke techniekwedstrijd voor leerlingen uit het basisonderwijs (4 t/m 12 jaar). In teams van vier hebben zij gewerkt aan een technische opdracht, dit jaar binnen het thema ‘Transport en Logistiek’. De wedstrijd is begonnen op school of bij een buitenschoolse activiteit en eindigt voor de beste teams per regio met een grote finale in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Zo’n 1600 kinderen hebben dit jaar aan de tiende editie van de wedstrijd meegedaan en 12.000 kinderen zijn in de klas met de opdrachten van het Techniek Toernooi aan de slag gegaan zonder aan de wedstrijd mee te doen. Bij het Techniek Toernooi leren zij experimenteren en hun technische creativiteit te gebruiken.

Programma donderdag 5 juni

10.15 uur - Opening door prof. Jan van Ruitenbeek

10.45 uur - Start ochtendwedstrijden: groep 1 t/m 4

• Veilige post (Kasteelboerderij)
  • Water op weg (Zaanse plein)
  • De rollende wagen (Boerderij Midlum)
  • De klotsende kabelbaan (Remise)

11.15-12.30 uur

• De dwalende robot (groep 7 & 8) (Entreepaviljoen)

12.00 uur - Einde ochtendwedstrijden groep 1 t/m 4

12.15 uur - Prijsuitreiking  door Bart Meijer, presentator van Het Klokhuis Locatie: Windkorenmolen

13.00 uur - Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Nederlands Openluchtmuseum en Stichting Techniekpromotie door dr. W. Bijleveld en J. de Jong (Delftse Molen)

14.00 uur - Start middagwedstrijden

• De afvalband Kasteelboerderij)
  • De zure raket (Boerderij Midlum)
  • De dwalende robot (deel 2) (Entreepaviljoen)
  • Hoge stroming (Remise)

15.15 uur - Einde middagwedstrijden

15.30 uur - Prijsuitreiking door Bart Meijer, presentator van Het Klokhuis

16.00 uur - Afsluiting

Het landelijk Techniek Toernooi wordt georganiseerd door Stichting Techniekpromotie (STP), de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) en het Nederlands Openluchtmuseum.

Foto's: Wim de Knegt