03/07/15

Keti Koti, Kerst en Suikerfeest in het Openluchtmuseum

Vandaag ging het nieuwe familieproject ‘FEEST! In Nederland’ van start in het Nederlands Openluchtmuseum. Met muziek, dans, hapjes werd de feestlokatie geopend. Kinderen bestrooiden elkaar met kleurig poeder, een traditie die hoort bij het Hindoeïstische Holi feest. Dit feest symboliseert een nieuw begin. Voor het Openluchtmuseum het begin van een nieuw project dat aansluit bij het canonvenster op Veelkleurig Nederland.

Directeur Willem Bijleveld: “Net als liefde gaat ook interesse door de maag. Door kinderen en hun ouders letterlijk te laten proeven van de vele feesten die in ons land worden gevierd, voeren we ze ook een beetje informatie over feesten en tradities die voor anderen belangrijk zijn. Het gaat om Christelijke en niet-Christelijke feesten, maar ook om traditionele feesten als Chinees Nieuwjaar, Koningsdag en Keti Koti”.

Marieke van Schijndel, directeur Museum Catharijneconvent (initiatiefnemer van het samenwerkingsproject ‘FEEST! Weet wat je viert’: “Toen wij begonnen met het project om kinderen spelenderwijs te laten ontdekken wat de betekenis is van Christelijke feesten, dachten we ‘dit is zo mooi, alle kinderen in Nederland verdienen dit. Als je geen kennis hebt van het Christendom, dan begrijp je de geschiedenis van Nederland niet, maar ook kun je je moeilijk verhouden tot andere religies”.

Bekijk de foto's (door Gert Janssen/Vidiphoto)

In de feestkeuken maken bezoekers nu schaafijs (informatie over Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van de slavernij). Vanaf 17 juli staat Suikerfeest in de schijnwerpers en maken we amandelbonbons.

Nieuw familieproject ‘FEEST! In Nederland’ van start

Op 4 juli 2015 start in het Nederlands Openluchtmuseum een nieuw familieproject ‘FEEST! In Nederland’. Hierin maken kinderen en hun ouders kennis met de feesten die we in Nederland vieren. Het gaat om oude en nieuwe feesten, religieuze en andere feesten. We vieren Kerst, Suikerfeest, Pesach, Chinees Nieuwjaar en Divali, maar ook Keti Koti en Bevrijdingsdag.

Bezoekers zijn welkom tijdens schoolvakanties, op woensdagmiddag en in het weekend. In september start een educatief programma voor leerlingen van het basisonderwijs. ‘FEEST! In Nederland’ is onderdeel van een ambitieuze nationale samenwerking van musea onder aanvoering van Museum Catharijneconvent.

Feest is: eten, versieren, dansen
Feesten lopen als een rode draad door ons leven. Ze geven ritme aan het jaar en zorgen voor ontspanning. We kijken er naar uit en bereiden ons voor. In de feestruimte op het Kindererf hangen 55 ballonnen met de namen van feesten die in ons land worden gevierd. De ballonnen zijn veelkleurig, net als de moderne Nederlandse samenleving.

Kinderen en hun ouders/begeleiders maken spelenderwijs kennis met feesten in Nederland. Zo versieren ze de huiskamer voor bijvoorbeeld Suikerfeest of Chinees Nieuwjaar en aan de verhalentafel spelen ze een feestverhaal na, als een poppenkast 2.0. Met een interactieve dansgame leren levensechte leraressen (kinect) ze dansen voor Keti Koti en Holi-Phagwa. Natuurlijk is er geen feest zonder lekker eten, dus maken en proeven ze een lekker hapje dat past bij een actueel feest. Surinaams schaafijs voor Keti Koti, om de afschaffing van de slavernij te vieren, en vanaf 17 juli maken we amandelbonbons voor Suikerfeest. Zo draagt het project bij aan kennis van en interesse in feesten in Nederland van vandaag.

Veelkleurig Nederland
Het Nederlands Openluchtmuseum werkt aan een tentoonstelling over de Canon van Nederland die in 2017 wordt geopend. De Canon van Nederland bestaat uit vijftig belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die laten zien hoe Nederland is geworden tot het land waarin we nu leven. Nu al wordt een aantal onderwerpen uit de canon belicht in het museumpark. ‘FEEST! In Nederland’ sluit aan bij het canonvenster ‘Veelkleurig Nederland’.

FEEST! Weet wat je viert
‘FEEST! In Nederland’ hoort bij het initiatief FEEST! Weet wat je viert van Museum Catharijneconvent. Zij willen alle kinderen van Nederland leren waar onze feestdagen vandaan komen. Daarom is een nationale coalitie van musea gevormd die een presentatie of programmering over feesten in hun tentoonstellingsaanbod hebben opgenomen. Naast Museum Catharijneconvent besteden ook het Bijbels Museum, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, het Zuiderzeemuseum en Huis Bergh aandacht aan Feest!.

Met dank aan
FEEST! In Nederland (in het Openluchtmuseum) is mede mogelijk gemaakt door Fonds Museum Catharijneconvent, Vereniging Vrienden van het Nederlands Openluchtmuseum en Stichting Janivo.

‘Feest! Voor alle kinderen van Nederland’ wordt mogelijk gemaakt door Donatus, Fonds Museum Catharijneconvent, Fonds voor Cultuurparticipatie, Sint Jacobs Godshuis, KBO-KNR, Merifin Foundation, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Sormani Fonds,Van Baaren Stichting, VSB Fonds, VTW en vele anonieme sponsoren.Het project is tot stand gekomen i.s.m. met het Bijbels Museum, Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Zuiderzeemuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Huis Bergh en andere inhoudelijke partners, zoals het Joods Historisch Museum en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Informatie
Openingstijden: van 1 april t/m 1 november 2015 elke dag van 10.00 tot 17.00 uur. ‘FEEST! In Nederland’ is elke woensdagmiddag en in weekend en schoolvakantie toegankelijk voor bezoekers.

Entreeprijs: volwassenen (13+) € 16,00, kinderen (4 t/m 12 jr.) € 12,00. Kinderen t/m 3 jaar en museumkaarthouders gratis. Van 5 december 2015 t/m 17 januari 2016 is het Winter in het Openluchtmuseum.

Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
www.openluchtmuseum.nl, 026-3576111, Info@openluchtmuseum.nl