24/03/14

Jaknikker arriveert in het museum

Vandaag - maandag 24 maart - arriveerde de jaknikker in Nederland van NAM oliewinplaats Berkel-4 (Rotterdam) in het Openluchtmuseum.

Vanaf 14 mei staat de jaknikker symbool voor het venster ‘de gasbel’ - over energie uit Nederlandse bodem - in de Canon van Nederland. Als canonpartner stelt NAM materiaal, expertise en financiële middelen beschikbaar voor de overplaatsing van de laatste nog werkende jaknikker in Nederland naar het museumpark in Arnhem. Daar wordt het verhaal verteld van de winning van (eindige) fossiele brandstoffen in ons land en over warm wonen voor iedereen.

Onderleiding van een team van NAM werd de jaknikker geplaatst en gemonteerd. In de komende weken zal de machine worden klaargemaakt om vanaf 14 mei weer dagelijks zijn karakteristieke knikbeweging te maken.

Zie ook persbericht dd 4 februari 2014: "Laatste werkende jaknikker naar Openluchtmuseum"

En de reportage op Omroep Gelderland

(Foto's: Wim de Knegt)