Historisch Oogstweekend in het Openluchtmuseum

oogsten

Historisch Oogstweekend in het Openluchtmuseum

Laat de boeren maar dorsen
Er wordt handmatig gedorst met de vlegel en dorsstok en er zijn demonstraties met een dorsrol (geschonken door de Vereniging Vrienden van het Openluchtmuseum). Een paard trekt het houten gevaarte over het dorskleed vol graan. Deze methode leverde vanaf de 18e eeuw een enorme tijdwinst op. Ook is een oude machinale dorskast te zien en de zelfbinder bindt het gemaaide graan in een no-time tot schoven.

 

Tuinbonensoep met kinnebakspek
Het aardappelveld is gerooid maar er ligt nog een aardig maaltje op de akker. Kinderen rapen de allerlaatste piepers van het land. Lekker voor thuis, maar je kunt er ook een lekkere ‘aardappelspies’ van laten maken om meteen op te peuzelen! De boerin uit Varik kookt stevige wulbonensoep van tuinbonen met ‘kinnebakspek’ voor de arbeiders op het land, maar bezoekers mogen ook een hapje proeven.

 

De Onderkruiper, tussen brood en geweten
De landbouwmechanisatie had dramatische gevolgen voor de landarbeiders. Een langdurige staking in 1929 was het gevolg, maar de modernisering bleek onomkeerbaar. Een indringend theaterspel vertelt over de ‘onderkruipers’, werkwilligen die in tijden van staking juist wel aan de slag gingen.

 

Biologisch oogstbier van de museumbrouwer
De oogsttijd is de warmste tijd van het jaar. Het werkvolk dat op het akkerland bezig was met maaien, binden en ophokken was dorstig. De boer reed een vat bier naar het land om de dorst te lessen. De museumbrouwer liet zich inspireren door de geschiedenis en brouwde een meergranenbier van biologische gerst, rogge, haver en tarwe. Kom proeven, dit mollig, smaakvol èn biologisch biertje.

 

Delen