Historisch Oogstweekend in het Openluchtmuseum

Historisch Oogstweekend in het Openluchtmuseum

(W)Eet wat je oogst
Niet alleen op de akker en in de moestuin groeien allerlei eetbare planten, maar ook in de vrije natuur. Welke planten kun je eigenlijk eten? En eet je de bladeren, de wortels of ook de bloemen? Met een boswachter van Natuurmonumenten speuren kinderen en hun ouders het museumpark af en ontdekken waar je op moeten letten als wilde planten wilt eten. De boswachter laat je plukken, ruiken, voelen en proeven.

Laat de boeren maar dorsen
Er wordt gedorst met de vlegel en dorsstok, en bezoekers nemen de rol van het paard over. Samen trekken een enorme dorsrol over het dorskleed vol graan. Deze methode leverde vanaf de 18e eeuw een enorme tijdwinst op. Ook is een oude machinale dorskast te zien en de zelfbinder bindt het gemaaide graan in een no-time tot schoven.

Tuinbonensoep met kinnebakspek
Het aardappelveld is gerooid maar er ligt nog een aardig maaltje op de akker. Kinderen rapen de allerlaatste piepers van het land. Lekker voor thuis, maar je kunt er ook een lekkere ‘aardappelspies’ van laten maken om meteen op te peuzelen!

De boerin uit Varik kookt stevige wulbonensoep van tuinbonen met ‘kinnebakspek’ voor de arbeiders op het land, maar bezoekers mogen ook een hapje proeven.

De Onderkruiper, tussen brood en geweten
De landbouwmechanisatie had dramatische gevolgen voor de landarbeiders. Een langdurige staking in 1929 was het gevolg, maar de modernisering bleek onomkeerbaar. Een indringend theaterspel vertelt over de ‘onderkruipers’, werkwilligen die in tijden van staking juist wel aan de slag gingen.

Oogstbier van de museumbrouwer
De oogsttijd is de warmste tijd van het jaar. Het werkvolk dat op het akkerland bezig was met maaien, binden en ophokken was dorstig. De boer reed een vat bier naar het land om de dorst te lessen. De museumbrouwer liet zich inspireren door de geschiedenis en brouwde een meergranenbier van biologische gerst, rogge, haver en tarwe. Kom proeven, dit mollig, smaakvol èn biologisch biertje.

Natuurmonumenten & Openluchtmuseum
Het Openluchtmuseum en Natuurmonumenten organiseren twee evenementen rond de oogst. Op 4 augustus op Open Erf de Groote Modderkolk te Loenen (Natuurmonumenten) en de op Loenense Enk. De daar geoogste producten zijn na het oogstfeest overgebracht naar het Openluchtmuseum in Arnhem waar het wordt verwerkt tijdens het historisch oogstweekend.

Cultuurhistorisch erfgoed en natuur zijn in Nederland onlosmakelijk met elkaar verbonden. Natuurmonumenten en het Openluchtmuseum werken nauw samen en vertellen ieder een eigen hoofdstuk van deze boeiende geschiedenis.

Informatie
Het Nederlands Openluchtmuseum is dagelijks geopend t/m 27 oktober 2013 van 10.00 tot 17.00 uur. Entree: € 15,30 (volw. 13+), € 10,75 (kind 4 t/m 12 jr.), uw museumkaart is geldig.

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem
Tel: 026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl

_______________________

Klik hier voor het programma
Klik hier voor persfoto's in hoge resolutie. 

Delen