01/04/15

Het Openluchtmuseum is weer open!

Het Openluchtmuseum is vol verhalen. Over wonen en werken, leren en spelen, gebruiken en tradities. Vanaf 1 april stapt u weer letterlijk in de sfeer van toen en maakt kennis met onze – en uw eigen – geschiedenis. Het museum werkt hard aan de toekomst, maar ook al dit seizoen is er weer veel nieuws te zien en te doen.

Smokkelspel (gezinsactiviteit, wknd & vakantie)
Van april t/m juni speel je een spannend smokkelspel met het hele gezin. Tijdens de eerste Wereldoorlog passeerde heel wat illegale contrabande de Nederlands-Belgische grens. Schaarse goederen maar ook mensen die liever in het neutrale Nederland wilden zijn. Ga honderd jaar terug in de tijd en smokkel bloem, petroleum en zeep langs de douane.

Canon van Nederland
In het voorjaar van 2017 opent een indrukwekkende tentoonstelling over de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum. Vijftig belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen laten zien hoe Nederland is geworden tot het land waarin we nu leven. Maar ook nu al ziet u in het museumpark op steeds meer plaatsen hoe de geschiedenis van ons dagelijks leven is verbonden met de grote gebeurtenissen uit het verleden.

Nieuw in 2015

Vanaf 30 april zijn maar liefst vier nieuwe canonpresentaties te zien in het museumpark. In bestaande historische gebouwen wordt de geschiedenis op een nieuwe manier belicht.

De Grote Oorlog
In de 1e Wereldoorlog was ons land neutraal, maar konden we ons ook echt afzijdig houden? Luister naar smokkelaars, vluchtelingen en soldaten in een Brabants grensdorpje anno 1914-1918

Slavernij

De werkkamer van een welgestelde Zaanse koopman verraadt zijn banden met de Surinaamse plantage Merveille. Dankt hij zijn rijkdom aan het ellendige bestaan van slaven?

Statenbijbel

Wat heeft de Statenbijbel anno 1637 te maken met ‘de tocht der tochten’? Gelovig of niet, ontdek hoe de Statenbijbel z’n stempel op ons dagelijks leven heeft gedrukt.

De Vereenigde Oost-Indische Compagnie

In de Hindelooper kamer speurt u naar koloniale waar, aangevoerd door de schepen van de VOC.

Werk aan de winkel
Het entreepaviljoen ondergaat een – interne – metamorfose. Het souterrain, met de koepel van HollandRama en de tentoonstellingsruimten, wordt voorbereid voor de tentoonstelling van de Canon van Nederland. Daarnaast komt er een nieuwe gastvrije ontvangst met een gezellig grand café en een uitnodigende museumwinkel.

Tot de zomervakantie 2016 ontvangen we u in een tijdelijk entreegebouw. Voor een kopje koffie of thee verwijzen we u graag naar de Poffertjeskraam (33) in de gezellige Zaanse Buurt . Of u stapt op de tram naar Halte C. Daar is het nostalgische boerencafé de Viersprong (75) of Herberg de Hanekamp (62).