28/05/13

Draaiorgeldag Openluchtmuseum

Op zondag 2 juni 2013 is de jaarlijkse draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum. Bijna twintig draaiorgels zijn te gast in het museumpark te Arnhem.

Al meer dan een eeuw zorgen draaiorgels voor sfeer en gezelligheid op straat; een echt Nederlandse traditie. Jaarlijks brengt de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) een unieke collectie straat-, dans- en kermisorgels bijeen in het museumpark.

Het oudste aanwezige orgel is de Gavioli cilinder; het dateert uit 1871. De Ruisdael is het grootste orgel dat Jan van Eijk (Terwolde) ooit bouwde. In 1996 was dit orgel gereed. Het is gebouwd volgens het systeem Frei 90 toets.

De Duwijn is oorspronkelijk een dansorgel. Voor de 2e Wereldoorlog deed het dienst in de danszaal van Walon te Oosterlittens in Friesland. Later speelde het in de draai- zweefmolen van Walon. Het orgel speelt zowel dans- als kermisrepertoire.

De Nederlandse Pianolavereniging is aanwezig met een aantal instrumenten en naast de oude orgels zijn er ook recent gebouwde draaiorgels te bewonderen. Indrukwekkende instrumenten die bewijzen dat het aloude draaiorgel nog springlevend is.

‘Roerende cultuurmonumenten’
In 1954 werd de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) opgericht. De vereniging telt ca. 1500 leden en zet zich in om zoveel mogelijk van de draaiorgel-geschiedenis voor Nederland te behouden. Zo heeft de vereniging ervoor gezorgd dat zeven unieke historische draaiorgels officieel zijn erkend als “roerende cultuurmonumenten” waardoor ze zijn beschermd tegen uitvoer naar het buitenland. Tijdens de draaiorgeldag is De Cello (1927-Carl Frei) in het Openluchtmuseum te beluisteren.