De geschiedenis van de geroosterde marshmallow

De geschiedenis van de geoorsterde marshmallow

De geschiedenis van de geroosterde marshmallow

Leendert van Prooije over de oorsprong van het roosteren van marshmallows - "In 1966 is het roosteren van 'marshmallows'  in Nederland al een bekend fenomeen. Het is een activiteit die leuk is voor kinderen. Volgens de recepten pagina van het Algemeen Handelsblad op 10 december 1966, doe je dit tijdens de winterfeestdagen boven de barbeque, de open haard of in de grill van de oven. De receptenschrijver meldt dat kinderen dol zijn op geroosterde marshmallows.  Dat wordt geschreven als een ervaringsfeit, dus ook vóór deze publicatie werden er marshmallows geroosterd.

Dat is niet zo heel raar, want de marshmallow werd al sinds (in elk geval) 1920 in Nederland verkocht. In dat jaar zelfs in Arnhem bij de firma Belderbos bij de Zijpsche Poort. In de jaren dertig van de 20e eeuw zijn de marshmallows onderdeel van het assortiment van de winkelketen van Jamin en dus breed verkrijgbaar. Of het snoepje in die tijd algemeen bekend was, is nog even de vraag. In 1938 volgt in een receptenrubriek van eveneens Algemeen Handelsblad uitleg over wat de marshmallow eigenlijk is. De herkomst van het snoepje lijkt in Europa (Frankrijk) te liggen en daarvoor werden in vóór-christelijk Egypte al ‘voorlopers’ gegeten.

De naam ‘marshmallow’ komt van de plant Althea officinalis oftewel Heemst (als medicinale plant aanwezig in de kruidentuin van het Nederlands Openluchtmuseum) die in het Engels marsh mallow, letterlijk vertaald moeras malva, heet. In de vroegere varianten van het snoepje werden de wortels van deze plant als ingrediënt voor kleefkracht en smaak gebruikt. In de Bijdragen en Mededelingen van het Nederlands Openluchtmuseum is in 1962 al over het verband tussen de plant Heemst in onze kruidentuin en de marshmallow geschreven.

De gesmolten (in hete vloeistof zoals cacao- of carameldrank) marshmallows werden in Nederland al eerder gepromoot. Aan het begin van de 2e wereldoorlog zijn ze namelijk – als winterse lekkernij –gepresenteerd in een recept in het stuk ‘Oudejaarstractaties in distributietijd’ in de Telegraaf van 29 december 1940.

Je kunt het roosteren van de marshmallow zien als Amerikaans culinair erfgoed dat na de Tweede Wereldoorlog is overgenomen. In de Verenigde Staten was het roosteren van marshmallows (tijdens een ‘marshmallow roast’ of ‘marshmallow toast’)  zeker al in het begin van de 20e eeuw een bekend, maar zomers tijdverdrijf, voor de jeugd. Nederlandse emigrantenkranten, die ook gelezen werden in Nederland,  uit 1913 en 1914 beschrijven deze gezellige bezigheid, met deelname van kinderen van Nederlandse emigranten.

De “Marshmallow roast“ wordt in de VS voor het eerst, als nieuw zomers vermaak ‘the latest diversion to amuse the summer girl’, rond 1891 vermeld als nieuwe vorm van vermaak in de kranten in upstate New York. Het sfeertje rondom zo’n zomerse roast was ‘an excellent medium for flirtation’ ….

De geroosterde marshmallow hoort tot de cultuurinvloeden waarvan ook de indische rijsttafel, het italiaanse ijs, de macaroni/spaghetti, pizza en verder min of meer chronologisch terugkijkend, bijvoorbeeld de paprika, de tomaat, de broccoli, de frites, de aardappelstamppot, de aardappel, de droge kruidnagelworst, de peperkoek, de appels en peren, de kip, het varken, het rund of het tarwemeel, onderdeel zijn.