17/06/15

Dag van de Gelderse traditie: maar liefst 75 activiteiten

Nederlands Openluchtmuseum in het teken van Gelderse gebruiken, vroeger en nu.

Tijdens de dag van de Gelderse traditie op 27 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem laten meer dan 600 mensen hun traditie of gebruik zien. Publiek kan proeven, luisteren, kijken, maar vooral meedoen met maar liefst 75 activiteiten die te maken hebben met de Gelderse cultuur en identiteit.

Een greep uit het programma: Help met ganzenhoeden of ga op zoek naar Gelderse vorsten. Bewonder een bruidskoe. Bied mee bij het boerenerfhuis of luister naar het volksverhaal van Kladdegat de spookhond. Ook kunnen bezoekers hun schoenen laten poetsen onder de Pinksterkroon of hun baard laten bijwerken door een echte barbier.

Leer, geniet en val van de ene verbazing in de ander
De dag van de Gelderse traditie begint met een knaller! Flipje uit Tiel gaat schieten met carbid. Een traditie die we tegenwoordig vooral kennen van oudjaarsdag, maar die vroeger werd gebruikt om een huwelijk aan te kondigen. De slag om Huissen in 1502 wordt spectaculair nagespeeld tijdens ‘Beleg en Ontzet’ en er is een streekdrachtshow op de catwalk.

Ambachten, oud en nieuw, zien, doen en raden
Er zijn heel veel traditionele Gelderse ambachten te zien en tijdens een roadshow van Gemaakt in Gelderland wordt de kennis van het publiek getest: wie van de drie kandidaten is de echte ambachtsman of vrouw? Op de ‘Hip en Handgemaakt’-markt zijn leuke ambachtelijk gemaakte spulletjes te koop en in het museumpark hangen de wildbreisels in Grolse steek.

Een wagen vol verhalen
De dag van de Gelderse traditie is een initiatief van Gelders Erfgoed, het Nederlands Openluchtmuseum en Omroep Gelderland, maar het publiek vervult een belangrijke rol. De tradities en gebruiken worden verteld door de ambassadeurs van de traditie die hun verhalen hebben gedeeld via www.eenwagenvolverhalen.nl .

Omroep Gelderland is de hele dag aanwezig en verzorgt vanuit het museum radio-uitzendingen. Ook wordt tijdens de dag van de Gelderse traditie de 25ste en laatste uitzending van Een wagen vol verhalen opgenomen (uitzending op 29 juni vanaf 18.20 uur). De verhalenvertellers van het programma vertellen sagen en legenden en de Wagen vol Verhalen kennisquiz wordt gespeeld.

Gratis naar de dag van de Gelderse traditie
De schrijvers van de verhalen op www.eenwagenvolverhalen.nl kunnen voor deze dag een vrijkaart aanvragen via de site. Maar er worden nog meer kaarten weggegeven. Via de Facebookpagina's van de organiserende partijen, maar ook via acties op Radio Gelderland in de week van 22 t/m 26 juni.

Traditioneel slot
De dag van de Gelderse traditie wordt afgesloten met het verbranden van een carnavalspop. Met deze traditie wordt o.a. in Apeldoorn het carnavalsfeest afgesloten.

Dag van de Gelderse Traditie
Wanneer:  Zaterdag 27 juni 2015 van 10:00 tot 17: 00 uur
Waar:  Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem
Entree:  Volwassenen - € 16,00, kinderen 4 t/m 12 jr. - € 12,00, kinderen 0 t/m 12 jr. en met museumkaart - gratis
Programma: Kijk op http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Dag

Gratis bezoek?

• Volg de facebookpagina van Een Wagen Vol Verhalen, Gelders Erfgoed en het Nederlands Openluchtmuseum.
  • Luister van 22 tot 26 juni naar Radio Gelderland en doe mee met de acties.
  • Wie een verhaal op www.eenwagenvolverhalen.nl heeft geschreven kan een vrijkaart aanvragen via de site.

Meedoen

• Nomineer en kies het mooiste Gelderse woord/uitdrukking via http://www.eenwagenvolverhalen.nl/dialectwoord
  • Neem een lapje stof mee (15 x 15 cm, liefst met bijzondere Gelderse herinnering) en draag bij aan het Groot Gelders Quilt.