07/12/14

Circustentoonstelling in Openluchtmuseum geopend met feestelijke parade

Met een authentieke circusparade door het park van het Nederlands Openluchtmuseum werd op zondag 7 december de tentoonstelling Hooggeëerd publiek - Komt dat zien, komt dat zien! feestelijk geopend. De parade met o.a. jongleurs, acrobaten, paarden, kamelen, ganzen en lama's en uiteraard de muziek van het circusorkest voerde naar het entreepaviljoen waar de de opening werd verricht door Pammy Boltini (weduwe van Tony Boltini) en spreekstalmeester Robert Ronday.

De tentoonstelling is samengesteld door de Stichting Circus Cultuur en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en is te zien tijdens de winteropenstelling in het Openluchtmuseum tot en met 11 januari 2015.

De wereld achter de piste
Allemaal kennen we het circus van de voorkant, maar dan ligt de nadruk altijd op de voorstelling. Met deze tentoonstelling laat de circusgemeenschap museumbezoekers de wereld achter de piste zien. De tentoonstelling belicht de lange, rijke traditie van het circusleven: van het vele reizen, het harde werken, de afhankelijkheid van het publiek tot de bijzondere school voor circuskinderen.

Wie deze tentoonstelling bezoekt kijkt met andere ogen naar het circus en krijgt inzicht in het leven van de circusmensen, de laatste nomaden in Nederland.

De zaal is ingericht alsof het circusleven in volle gang is: de affiches worden nog opgehangen, een opgetuigd paard staat te trappelen om de piste te betreden en de clown is even weggeroepen terwijl hij zich zat te schminken. De bezoeker waant zich in een rood-gele circustent en verwondert zich over foto's, originele kostuums, films, en in scène gezette taferelen. Deskundige gidsen van de Stichting Circus Cultuur zijn dagelijks aanwezig om de verhalen achter de getoonde objecten te vertellen. Zo zijn er prachtige vicairekostuums te zien (van 'de witte clown'), een model van een kiosktent uit de 19e eeuw, kooidelen van Harry Belli uit 1905, postamenten van Circus Barum en een façade van Circus Tony Boltini.

Door en over de circusgemeenschap
De tentoonstelling is samengesteld door de circusgemeenschap zelf. Het Nederlands Openluchtmuseum biedt de Stichting Circus Cultuur hiermee een podium om hun immaterieel cultureel erfgoed te presenteren aan museumbezoekers. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) realiseerde een levendige, echte circussfeer met authentieke voorwerpen van de circusgemeenschap en bruiklenen van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Informatie
Het is Winter in het Openluchtmuseum van 29 nov. 2014 t/m 11 jan. 2015. Dagelijks geopend m.u.v. 25 dec. en 1 jan. Op die dagen is het museum gesloten.

Entree: € 15,70 (13+), € 11,00 (4 t/m 12 jr.), Kinderen 0 t/m 3 jr. en houders van (Vrienden-) museumkaart hebben vrij entree. Gebruik schaatsen is gratis!

Hieronder de korte reportage van Omroep Gelderland