02/12/14

Circus strijkt neer in Nederlands Openluchtmuseum

Met een echte circusparade door het museumpark wordt op zondag 7 december de tentoonstelling Hooggeëerd publiek - Komt dat zien, komt dat zien! feestelijk geopend. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van het Nationaal Circusjaar 2014/2015.

Vroeger kondigde een circus zijn komst altijd aan met een parade. In het Openluchtmuseum brengen jongleurs, acrobaten, paarden, kamelen en lama's het museumpubliek alvast in de stemming voor een bijzondere tentoonstelling over de lange, rijke traditie van het circusleven. Komt dat zien, komt dat zien! 

_________________________________________________________________
PERSBERICHT | Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed

Feestelijke opening circustentoonstelling

Met een authentieke circusparade, door het park van het Nederlands Openluchtmuseum, wordt op zondag 7 december aanstaande de tentoonstelling Hooggeëerd publiek - Komt dat zien, komt dat zien! feestelijk geopend. Vroeger kondigde een circus zijn komst in een plaats altijd aan met een parade: de clowns, artiesten in hun glitterpakken, de dieren van het circus en uiteraard de muziek van het circusorkest brachten het publiek alvast in de stemming. Na de circusparade vindt de opening plaats door spreekstalmeester Robert Ronday en Pammy Boltini, de weduwe van Tony Boltini. De tentoonstelling is samengesteld door de Stichting Circus Cultuur en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed met hulp van veel circusmensen en circusorganisaties en is tot en met 11 januari 2015 te bezoeken.

Circustent op de grote weide
Op vrijdag 5 december wordt op de weide van het museum de grote circustent opgebouwd en worden de twee oude pakwagens van het in de jaren zestig zo beroemde Circus Strassburger met een antieke tractor via allerlei binnenwegen naar het museum gereden. Ook de oude woonwagen die te zien is in de tentoonstelling wordt vervoerd. Allemaal voorbereidingen zodat het museum op 7 december zal bruisen van circus.

Na een bijzondere Heilige Mis in de circustent zal de parade met Aalmoezenier van Welzenes, de artiesten, dieren en muzikanten van verschillende circussen door het park trekken op weg om een bijzondere tentoonstelling over het circusleven te openen en in te zegenen. De parade met jongleurs, acrobaten, paarden, kamelen, ganzen en lama's met op de achtergrond de oude huizen van de Zaanse buurt, de molen of de vrolijk verlichte ijsbaan zal een bijzonder plaatje opleveren.

Circusmensen tonen de wereld achter de piste
De tentoonstelling gaat over circuscultuur en is gemaakt door de circusmensen zelf. De kant van de circusvoorstellingen kennen we allemaal wel, maar deze tentoonstelling laat een andere kant zien: de wereld achter de piste. Hoe leven circusmensen? Hoe is het om altijd maar op reis te zijn met collega's uit allerlei landen? Hoe leren kinderen het circusvak en ... hoe leren ze lezen en schrijven? Hoe gevaarlijk is het om circusartiest te zijn, om dagelijks driedubbele salto's in de nok van de tent te maken of om leeuwen te dresseren? Hoe is het om steeds dat hoge niveau vast te moeten houden, ook als de aantallen toeschouwers tegenvallen, of als het stroomt van de regen en het hele terrein sopt van de modder? Naast de klassieke reizende tentcircussen kent Nederland ook nog theatercircussen, wintercircussen, jeugdcircussen en circusopleidingen. Voor al deze vormen is aandacht in de tentoonstelling.

De circusmensen gunnen ons een blik in hun eigen leven. Het is hun eigen verhaal. Velen hebben voorwerpen ter beschikking gesteld, maar ook de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam heeft unieke voorwerpen in bruikleen gegeven. Zo zijn er prachtige vicairekostuums te zien, een model van een kiosktent uit de 19e eeuw, kooidelen van Harry Belli uit 1905, postamenten van Circus Barum en een façade van Circus Tony Boltini.

T/m 11 januari 2015
De tentoonstelling Hooggeëerd publiek - Komt dat zien, komt dat zien! is te bezoeken tot en met 11 januari 2015 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Op verschillende dagen treden artiesten op, zijn er lezingen of kunnen bezoekers les krijgen in de Rijdende School. Elke dag zijn er deskundige gidsen van de Club van Circusvrienden Nederland aanwezig om uitleg bij de tentoonstelling te geven, maar ook om herinneringen aan het circus op te halen.