24/04/13

Burgemeester Krikke opent Jubileumplantsoen

Op 24 april 2013 opende Pauline Krikke, burgemeester van Arnhem, een Jubileumplantsoen speciaal ontworpen ter gelegenheid van het eeuwfeest van het Nederlands Openluchtmuseum.

Het Jubileumplantsoen ligt tussen de Amsterdamse Westerstraat en het Entreegebouw. Middelpunt van het plantsoen wordt gevormd door een koningslinde en een veertien meter lange zitbank ontworpen door de Arnhemse kunstenaar Alphons ter Avest.

Eigentijdse traditie
Het Jubileumplantsoen is een eigentijdse vertaling van de traditionele ‘Wilhelminabomen’ die vroeger op talrijke plaatsen in Nederland werden geplant naar aanleiding van bijzondere gebeurtenissen.

“Het Openluchtmuseum laat zien dat geschiedenis relevant is en inspiratie biedt aan mensen van vandaag. In dit jubileumproject – Made-in-Arnhem – worden historische vormen verenigd met moderne technieken” zegt directeur Pieter-Matthijs Gijsbers over het bijzondere geschenk.

Het jubileumhek rondom de koningslinde, geschonken door Natuurmonumenten, vormt één geheel met een veertien meter lange zitbank. De Arnhemse kunstenaar Alphons ter Avest liet zich bij het ontwerp inspireren door kenmerkende stoffenpatronen uit Nederland die hij vertaalde naar hedendaagse metaalbewerkingstechnieken.

Als gietijzeren banksteunen koos hij voor een stilering van historische gietvormen. De randtekst in het hekwerk rond de boom is opgebouwd uit kruissteken zoals we die ook kennen van geborduurde merklappen. De bank wordt omzoomd door een bloementuin, die bloeit als een kleurrijk ‘Hollands boeket’ van het vroege voorjaar tot laat in het najaar. Nanja Oliemans en Jacqueline van der Kloet tekenden voor het ontwerp.

Met dank aan
Het Jubileumplantsoen werd mogelijk gemaakt door bijdragen van ANWB, Gemeente Arnhem, Vereniging Natuurmonumenten Gelderland en Vrienden van het Openluchtmuseum. KCG | KUNSTwerkt begeleidde het museum bij de realisatie van dit bijzondere kunstproject.

Informatie
Het Nederlands Openluchtmuseum is dagelijks geopend van 29 maart t/m 27 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Entree: € 15,30 (volw. 13+), € 10,75 (kind 4 t/m 12 jr), museumkaart is geldig.