18/03/13

'Beleef het weer', lentekriebels in het Nederlands Openlucht

Lentekriebels, zomersproeten, herfstbuien en wintertenen. ‘Beleef het weer’ in het Openluchtmuseum vanaf Goede vrijdag 29 maart. Vroeger bepaalden de seizoenen het ritme van ons leven en ons werk. Maar nog steeds spelen de jaargetijden, bewust of onbewust, een grote rol. Van feesten, eten, werken en ontspannen tot… ons humeur. Het museumseizoen start met ‘Lentekriebels’ een sprankelend Paas-evenement over de lente en ons dagelijks leven.

Lentekriebels
Tijdens de paasdagen – 31 maart en 1 april – staat het museum in het teken van lentekriebels. Op 1e paasdag geven weerkundigen van Meteoconsult een workshop ‘wolken lezen’ en laten bezoekers de grillen van het weer beleven. Ook is er aandacht voor de oude weerspreuken die boeren en vissers vroeger al gebruikten en de betekenis ervan. De museumboer vertelt over zijn land en zijn gewassen als hij – op z’n paasbest - zijn akkers inspecteert (rondleiding). Voor kinderen is er een verrassende lente-ontdekkingstocht door het museum, ze helpen als seizoensarbeider op het land, verven eieren en er zijn lammetjes en kuikentjes om te aaien.

Ook 2e paasdag zorgt voor een kakelvers lentegevoel. Columniste Diet Groothuis (Trouw) geeft een luchtige lezing (om 14 en 15 u) over lentekriebels en de tweestrijd die ze oproepen. De eerste zonnige dag ... en wat doe je? Pak je een terrasje of ga je je tuinstoelen schrobben? WAS XL brengt (straat)theater voor zes vrouwen en wapperend wasgoed; een dansend kunstwerk over de schoonheid van het huiselijke. Tenslotte zorgt het Arnhemse Rijnstad Vocaal Theater voor een vrolijk muzikaal intermezzo.

Seizoenen vroeger en nu
Bij de eerste mooie lentedag berichten media over volle terrassen, rokjesdag en strandtenten in opbouw. Voor onze voorouders vormden de seizoenen een agenda voor het dagelijks leven. Ploegen, zaaien, oogsten, verwerken, voor alles is een tijd.

In boerderijen, bedrijven en molens in het museumpark komen bezoekers dit jaar van alles te weten over de invloed van jaargetijden op het leven van onze voorouders. Kon de molenaar leven van de wind? Wat schaft de pot? (Kijk maar in de moestuin) en ‘Is kaas eigenlijk een seizoensproduct?’. Tegenwoordig verheug je je op Pinkpop, maar wat was vroeger het hoogtepunt van het jaar? En ‘rokjesdag’? Dat bestond vroeger niet. In Staphorst ging de winterkleding pas op 1 mei de kast in…al vielen de mussen van het dak.

Praten over het weer doen en deden Nederlanders veel. De oude weerspreuken getuigen daar al van. Dat weer bepaalde grotendeels het slagen of mislukken van de oogst. Een goede oogst leidde tot welvaart, een slechte oogst veroorzaakte armoede en honger. In het museum is te zien hoe mensen het weer voorspelden toen er nog geen buienradar was.

De moderne mens lijkt alles – inclusief de seizoenen – in zijn leven onder controle te hebben. Toch spelen seizoenen - bewust en onbewust – een grote rol in ons leven en zelfs op ons humeur. ‘Beleef het Weer’ over de seizoenen en ons dagelijks leven in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Van 29 maart t/m 27 oktober 2013, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.