Kies een categorie:
Slachtdag en Plantjesmarkt
16/10/15

Slachtdag en Plantjesmarkt

In 2015 vindt de slachtdag plaats op 31 oktober en de plantjesmarkt op 31 oktober en 1 november.

Kent u ze nog? De varkens Wim en Max van de Tostifabriek in Amsterdam? Ze waren landelijk nieuws toen ze in augustus 2013 naar het slachthuis gingen. De tostifabriek was een project wat als doel had om mensen te laten zien wat erbij komt kijken om een tosti te maken. Melk van de koe voor boter en kaas, graan voor het brood en de varkens voor de ham. Best bijzonder om te zien dat er zoveel verontwaardiging ontstond toen Wim en Max' laatste uur geslagen had. En niet alleen bij vegetariërs.  

De varkens in het Openluchtmuseum hebben geen namen. Dat deden de boeren vroeger ook niet. Het zijn geen huisdieren immers. Wel hebben we een heel jaar goed voor ze gezorgd en hebben ze lekker gescharreld, gewroet en in de modder gerold. Zaterdag laten de museumslagers zien hoe zo'n pasgeslacht varken wordt verwerkt tot heerlijke ouderwetse lekkernijen. Op zaterdag en zondag is er Plantjesmarkt met planten en producten van het museumterrein.

Lees meer

09/10/15

Musea slaan handen ineen voor gezamenlijk depot

[Persbericht Rijksmuseum] Het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Nationaal Museum Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn onder de naam CollectieCentrum Nederland (CCN) de aanbesteding begonnen voor een gezamenlijk duurzaam depot voor hun collecties. Het depot  bestaat uit ruim 20.000 m2 depotoppervlak. De aanbesteding voor de architectenselectie en voor de selectie van de andere ontwerpteamleden start vandaag, waarna in de loop van volgend jaar de definitieve architectenkeuze bekend wordt gemaakt.

Lees meer

Leef je Droom in het Openluchtmuseum
07/10/15

Leef je Droom in het Openluchtmuseum

Interactief spel in de Maand van de Geschiedenis.  

Tijdens de maand oktober – Maand van de Geschiedenis – gaat het Openluchtmuseum op zoek naar dromen en dromers, daden en doeners van vroeger en nu. Waar droomden onze voorouders van en wat moesten zij doen om Rijk, Beroemd en/of Gelukkig te worden? Werd je ooit ‘een kwartje’ als je voor een dubbeltje geboren was?  


Lees meer