Kies een categorie:
Nieuwe huisstijl voor Nederlands Openluchtmuseum
02/03/16

Nieuwe huisstijl voor Nederlands Openluchtmuseum

Vanaf heden heeft het Nederlands Openluchtmuseum een nieuwe huisstijl en een nieuw logo, ontworpen door 105 in samenwerking met &A. Het Openluchtmuseum nodigt iedereen uit om letterlijk in de geschiedenis te stappen. Alle zintuigen worden geprikkeld bij elke stap die men zet, in elk gebouw en bij elke ontmoeting.

Het museum werkt aan de toekomst. De entree ondergaat momenteel een metamorfose. Hier wordt medio 2017 de tentoonstelling Canon van Nederland geopend. In deze tentoonstelling, en nu al in het museumpark, verbindt het museum grote historische momenten, plaatsen, personen en gebeurtenissen met ons leven van alledag. De nieuwe huisstijl onderstreept deze ambities.  

Lees meer

Openluchtmuseum verwerft vijf AIDS Memorial Quilts
27/01/16

Openluchtmuseum verwerft vijf AIDS Memorial Quilts

Herdenken zonder taboe als onderdeel van het Nederlands erfgoed 
Op dinsdag 26 januari zijn vijf quiltblokken van de Nederlandse AIDS Memorial Quilt door Stichting NAMENproject Nederland en het Drugspastoraat Amsterdam overgedragen aan het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Het Openluchtmuseum richt zich op de geschiedenis van het alledaagse leven van gewone mensen. Een van de aandachtsgebieden is Vieren en Gedenken. De AIDS Memorial Quilts getuigen van een tijd waarin er een taboe rustte op zowel de leefstijl als de doodsoorzaak van de overledenen. Daardoor was het vaak onmogelijk om goed afscheid te nemen van de geliefde. Tegenwoordig is de ziekte steeds beter te behandelen waardoor AIDS en HIV nu minder duidelijk aanwezig is in onze samenleving. De oorspronkelijke functie van de quilts is minder urgent en de Nederlandse verzameling is erfgoed geworden. Voor het Openluchtmuseum vormen de quilts een museale aanwinst voor de collectie met objecten die te maken hebben met rouwrituelen en hun verhalen.

Lees meer

Nog ... weken
22/01/16

Nog ... weken

Na het winterseizoen op 18 januari, verscheen naast de rotonde bij het Openluchtmuseum een billboard met de tekst "Nog...weken". Is het een puzzel? Is het een prijsvraag? Tellen we af naar de start van het zomerseizoen? 

Dat laatste doen we uiteraard, maar daar laten we jullie nog iets langer op wachten. Op Goede Vrijdag 25 maart ben je weer van harte welkom in het museumpark. Tot die tijd is het museum alleen in het weekend open als wandelpark. Maar er is meer.

Lees meer